Zora 01.11.2023 13:03 Zobraziť v diskusii

Re: Zbrojárstvo - o výrobe a predaji zbraní

CV90

12.12.22

Slovensko podepsalo kontrakt na 152 vozidel CV90, dalším uživatelem CV90 by měla být i Česká republika

Slovenská republika dnes podepsala se Švédskem mezivládní kontrakt v hodnotě 1,3 miliardy eur na dodávku 152 bojových vozidel pěchoty CV9035 pro Ozbrojené síly SR. CV90 se budou vyrábět a dodávat v několika konfiguracích, za plné spolupráce slovenského průmyslu včetně ZTS - ŠPECIÁL jako hlavního průmyslového partnera BAE Systems. Další slovenské státní a soukromé společnosti převezmou klíčové úkoly při výrobě vozidel a dlouhodobé podpoře programu.

/.../

„Zavázali jsme se dodat bojový vůz pěchoty, který bude splňovat požadavky slovenské armády v současnosti i v budoucnosti,“ řekl Tommy Gustafsson-Rask, výkonný ředitel společnosti BAE Systems Hägglunds v Örnsköldsviku ve Švédsku, která vozidla CV90 navrhuje a vyrábí. „Jde o důležitý moment ve vztazích našich národů a je nám ctí být toho společně s našimi slovenskými průmyslovými partnery součástí. Těšíme se na spolupráci se Slovenskem. Program dodání těchto vozů stavíme na osvědčeném přístupu průmyslové spolupráce,“ dodal Gustafsson-Rask.

Zakázka poskytne slovenskému průmyslu významnou možnost investovat do svých dovedností a schopností na mnoho let dopředu. Strategická spolupráce s lokálními dodavateli jim umožňuje hrát důležitou roli během výroby a životního cyklu CV9035 a všech jeho variant.

Slovenská republika vstupuje do Klubu uživatelů CV90 jako jeho osmý člen. Organizaci dosud tvořilo sedm zemí, z nichž čtyři jsou členy NATO: Dánsko, Estonsko, Finsko, Norsko, Švédsko, Švýcarsko a Nizozemsko.

/.../

Společnost BAE Systems také v rámci programu dodávek nových moderních bojových vozidel pěchoty CV90 České republice pokračuje v jednáních se zástupci českého obranného průmyslu o dosažení a překročení úrovně 40 % průmyslové spolupráce. 

--

29.6.22

Bojová vozidla CV90 MkIV pro slovenskou armádu

/.../

Velkou předností CV90 je použití civilních motorů Scania V8. Pro údržbu motorů a nákup náhradních dílů lze využit civilní servisní síť. „Na Slovensku je na tuto globální síť napojeno šest servisních středisek, díky nimž se na nás mohou naši zákazníci spolehnout. V případě poruchy jsme schopni zajistit mechanika na místě do 20 až 30 minut,“ říká Marián Slimák z technické podpory Scania Slovakia.

--

19.4.23

Slovenská firma z Beluše sa bude podieľať na výrobe švédskych bojových vozidiel

Belušská strojárska firma KOVAL SYSTEMS sa bude podieľať na výrobe švédskeho bojového vozidla CV90. V súvislosti s kontraktom postaví novú halu, prijať plánuje ďalších približne 60 ľudí.

Investíciu odhadla na desať miliónov eur. Kontrakt podpísali v stredu (19. 4.) zástupcovia slovenskej firmy so švédskou spoločnosťou BAE Systems Hägglunds.

Firma z Beluše sa bude venovať výrobe a kompletnej montáži veže a výrobe komponentov časti vozidiel. „Nie je to len o výrobe. Je to o prevoze technológií, know-how, rozšírení personálu, získaní nových kvalifikovaných ľudí, nových zručností,“ skonštatoval obchodný riaditeľ spoločnosti Ján Michálek.

Belušská strojárska firma je v poradí druhou slovenskou spoločnosťou, s ktorou švédsky výrobca podpísal kontrakt. Ďalšie zmluvy so slovenskými partnermi plánuje podpísať v tomto i budúcom roku. Celkovo by sa na výrobe vozidla malo podieľať približne 30 až 40 slovenských spoločností.

„Objektívnym záujmom pre mňa je dodať vozidlo CV90 pre Ozbrojené sily (OS) SR. V súčasnej situácii vidím stúpajúce požiadavky na dopyt po takýchto produktoch, ako je CV90,“ spomenul generálny riaditeľ BAE Systems Tommy Gustafsson-Rask.

Spolupráca so slovenským priemyslom sa podľa neho stane základňou pre rozšírenie kapacity švédskej firmy pre požiadavky iných zákazníkov. „Najprv dodáme slovenské vozidlá, potom budeme pokračovať so slovenskými firmami na dodávkach pre iných zákazníkov,“ podotkol.

Vybudujú aj novú halu

Generálny riaditeľ KOVAL SYSTEMS Tomáš Starec priblížil, že firma plánuje práve pre účely montáže veže CV90 postaviť novú montážnu logistickú halu, v neposlednom rade tiež rozšírenie technologického parku, ktoré zabezpečí lepšiu možnosť výroby a dodávok komponentov pre vozidlo.

„Tiež je to šanca rozšíriť náš tím o niekoľko kvalifikovaných odborníkov, ktorých budeme u nás vedieť zamestnať,“ doplnil Starec.

Nová hala bude mať rozlohu 4 500 štvorcových metrov, výstavba by mala začať v lete, so samotnou výrobou veže začnú v prvom kvartáli budúceho roka. Objem kontraktu Starec odhadol na 60 miliónov eur.

Švédske bojové vozidlo CV90 slúžilo na bojových misiách v Afganistane a Libérii, zúčastnilo sa na mnohých vojenských cvičeniach NATO a medzinárodných cvičeniach, a je nasadené v službách siedmich najefektívnejších európskych armád.

BAE Systems Hägglunds so švédskou vládou ponúkli Slovensku najnovšiu verziu – CV90 model 4.

Švédska firma dodá OS SR 152 vozidiel v niekoľkých variantoch. Projekt sa podľa generálneho riaditeľa švédskej firmy nachádza v súčasnosti vo fáze vývoja, s výrobou vozidiel začnú čoskoro, prvé z nich vzniknú vo Švédsku.

--

7.6.23

Do výroby bojového vozidla CV90 sa zapojí aj skalický Ray Service

Výrobca káblových zväzkov a elektromechanických celkov spoločnosť Ray Service bude priemyselným partnerom na projekte CV90 aj pre slovenskú armádu. Firma to potvrdila 6. júna prostredníctvom sociálnej siete Facebook. V pondelok 5. júna sa v tomto duchu vyjadril aj ex-minister obrany Jaroslav Naď.

Ray Service tak rozširuje počet lokálnych firiem ako ZTS Špeciál či Koval Systems v slovenskom dodavateľskom reťazci bojových vozidiel pechoty. „Dodávať budeme elektromechanické boxy a káblové zväzky pre nové CV90 MkIV pre armádu Českej a Slovenskej republiky“.

Firma, ktorá má matku v Česku podpísala strategickú dohodu s BAE Systems Hägglunds o spolupráci na CV90 pre českú armádu už na medzinárodnom veľtrhu IDET v Brne koncom mája. Česi sa od Švédov rozhodli nakúpiť 246 vozidiel za 60 miliárd českých korún. Slovensko už v decembri 2022 podpísalo zmluvu na dodanie 152 švédskych pásových obrnencov.

„S Ray Service v tíme CV90 príde k posilneniu spolupráce na projekte. Čaká nás veľmi zaujímavá práca a silní a spoľahliví partneri sú pre náš spoločný úspech nevyhnutní. Ray Service bude mať v oblasti bojových vozidiel pre českých vojakov svoju dlhodobú stopu. Som si istý, že toto je prvá z množstva dobrých správ, ktoré prídu,“ povedal Tommy Gustafsson-Rask , generálny riaditeľ BAE Systems Hägglunds počas podpisu zmluvy na veľtrhu IDET.

Tommy Gustafsson-Rask (vľavo) a Jakub Gabriel.

„Sme radi, že sme dospeli v našich jednaniach do úspešného konca a budeme sa tešiť na spoluprácu na projekte CV90 MkIV, ktorá bude trvať najmenej do roku 2030,“ dodal Jakub Gabriel, generálny riaditeľ Ray Service.

Skalický podnik Ray Service bude spolupracovať aj na výrobe obrneného kolesového vozidla 8×8 Patria.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.