Zora 04.11.2023 13:07 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

2.11.23

Schyľuje sa k najhoršiemu? Úrady v Charkovskej oblasti nariadili evakuáciu: Stovky detí musia ísť preč

Úrady v Charkovskej oblasti na Ukrajine nariadili vo štvrtok nútenú evakuáciu rodín s deťmi z dôvodu intenzívneho ostreľovania tejto oblasti ruskými silami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Evakuácia sa týka siedmich lokalít vrátane mesta Kupiansk ležiaceho pri frontovej línii, pričom sa celkovo vzťahuje na 275 detí a ich rodín, oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že medzinárodné humanitárne organizácie poskytnú utečencom ubytovanie a ďalšiu pomoc.

Ukrajinské úrady vyzvali na evakuáciu obyvateľov v Charkovskej oblasti už niekoľkokrát. Naposledy ju nariadili koncom októbra rodinám s deťmi žijúcimi v okolí rieky Dneper.

Na výzvu vtedy reagovalo len 89 detí a ich rodín. Oblasť v okolí rieky Dneper je už takmer rok frontovou líniou, na ktorej medzi sebou zvádzajú boje ruská a ukrajinská armáda.

Rusko vedie vojnu na Ukrajine už viac než 20 mesiacov. Mesto Kupiansk je železničným uzlom a ruské vojská ho minulý rok niekoľko mesiacov okupovali. Frontová línia sa momentálne nachádza len približne sedem kilometrov severovýchodne od tohto mesta.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.