Zora 04.11.2023 14:40 Zobraziť v diskusii

Re: Zbrojárstvo - o výrobe a predaji zbraní

Doplnenie k CV90:

Saab dodá zaměřovače a systém řízení palby pro bojová vozidla CV90 slovenské armády

26. 05. 2023      

Společnost Saab obdržela od BAE Systems Hägglunds objednávku na zaměřovače a systém řízení palby. Hodnota zakázky je přibližně 900 milionů švédských korun a dodávky jsou naplánovány na období 2023–2029. Zaměřovače a systém řízení palby společnosti Saab pro tanky a bojová vozidla zajišťuje vysokou pravděpodobnost zásahu pozemních a vzdušných cílů.

Společnost Saab poskytne tuto schopnost pro bojová vozidla CV90 společnosti BAE Systems, která si Slovenská republika objednala koncem roku 2022, a práce provede ve Švédsku a Slovenské republice. "Těšíme se, že budeme pokračovat v dodávkách našich osvědčených schopností zaměřování a řízení palby pro bojová vozidla CV90 společnosti BAE Systems, které uživateli poskytnou schopnost přesného zaměřování bez ohledu na pohyb vozidla," říká Carl-Johan Bergholm, vedoucí obchodní oblasti Surveillance společnosti Saab.

Pořízení vozidla BAE Systems CV90 slovenskou armádou představuje významný milník v obranyschopnosti země. Vysoce vyspělé a všestranné bojové vozidlo CV90 má slovenským ozbrojeným silám poskytnout zvýšenou mobilitu, palebnou sílu a ochranu na moderním bojišti.

/.../

--

Zaměřovače švédských bévépéček pro českou armádu bude vyrábět i Meopta

28. června 2023

Na doposud největší novodobé zbrojní zakázce pro českou armádu, nákupu 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun, jež nahradí zastaralé obrněnce BVP-2, se bude podílet i přerovská Meopta. Bude mít na starosti výrobu unikátní zaměřovací technologie pro systém řízení palby.

„Meopta se bude podílet na výrobě zaměřovacího systému UTAAS. Jedná se o zajištění celé výroby a testování kompletního systému pro společnost SAAB, která je jeho subdodavatelem,“ uvedl Pavel Šťastný, obchodní ředitel sportovní, vojenské a průmyslové optiky.

„Jednání se švédským partnerem stále probíhají, ale hlavní body spolupráce jsou již jasné, včetně objemu spolupráce, konkrétních produktů a finančního podílu. V současné době již realizujeme dílčí aktivity, na které máme od SAAB objednávky,“ dodal.

UTAAS je zkratka anglického označení Universal Tank and Anti-Aircraft Fire Control System, což v překladu znamená univerzální tankový a protiletecký systém řízení palby.

Jak uvádí společnost BAE Systems, výrobce bojových vozidel pěchoty CV90, technologie UTAAS mimo jiné umožňuje udržovat přímou palbu bez ohledu na pohyb vozidla, protože systém automaticky otáčí hlaveň tak, aby zůstávala namířena na cíl. To v bojové situaci představuje klíčovou taktickou výhodu.

„Jedná se o významnou zakázku, a to nejen pro skupinu Meopta, protože má strategický význam pro celý zbrojní průmysl České republiky. Velmi oceňujeme podmínky tendru, do kterého jsou intenzivně zapojeny české firmy. Ty díky tomu získají zejména nové know-how, což můžeme potvrdit i v rámci naší spolupráce se skupinou BAE Systems a Saab na tomto projektu,“ vyzdvihl Šťastný.

Známá přerovská firma si už podle něj vyjednala se zmíněnými švédskými společnostmi strategickou spolupráci na jejich dalších projektech a bude se tak významně podílet na výrobě UTAAS zaměřovačů pro všechny nadcházející dodávky CV90 jak pro Česko, tak například i Slovensko či další země.

Meopta je tradičním dodavatelem nejen české armády, ale i mnoha dalších z NATO. Pro tuzemské ozbrojené síly dodávala třeba technologie určené pro noc či sníženou viditelnost v podobě noktovizních zaměřovačů pro útočné pušky, denní zaměřovače pro lehké kulomety nebo kombinovaný přístroj řidiče bojových vozidel Pandur využitelný ve dne i v noci.

Rok ve znamení oslav i změny vlastníka

Letos společnost slaví jubileum devadesáti let od založení a zahájení vývoje dalekohledů, pozorovacích přístrojů a puškohledů pro civilní i vojenské použití. Na konci dubna ji během návštěvy pochválila česká ministryně obrany Jana Černochová.

„Meopta patří mezi strategické firmy českého obranného průmyslu a zároveň k významným zaměstnavatelům v regionu. Současný konflikt na Ukrajině ukazuje, jak důležité je mít výrobce vojenské techniky na svém území a mít s nimi dobré vztahy,“ řekla mimo jiné ministryně obrany během své návštěvy.

„Naposledy jsem tu byla před deseti lety jako poslankyně a pokrok, který firma za tu dobu udělala, je obrovský,“ podotkla dále.

Známá česká značka je dnes globální technologickou společností s partnery po celém světě a vyspělými výrobními závody v Česku a USA. Má zhruba 1 700 zaměstnanců a 99 procent produkce jde na export do více než 70 zemí světa.

Vyvíjí a vyrábí pokročilé optické a optoelektronické systémy – od vojenské a sportovní optiky přes polovodiče a digitální kinoprojekci až po lékařské a průmyslové aplikace. Významnou konkurenční výhodou je pro ni vlastní vývojové centrum a průmyslová kontrola kvality.

Společnost také letos mění vlastníka. Od rodiny Rausnitzů kupuje majoritní podíl globální investiční společnost Carlyle, která dlouhodobě investuje do odvětví průmyslové optiky. Rodina má zůstat v pozici minoritního vlastníka. Transakci musí ještě schválit regulační úřady.


Carlyle

https://cs.wikipedia.org/wiki/Carlyle_Group

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Carlyle_Group

https://www.carlyle.com/media-room/news-release-archive/carlyle-to-acquire-meopta

Meopta vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřebitelské trhy v závodech v České republice a Spojených státech. Díky globálnímu boomu polovodičů zaznamenala rekordní výdělky, protože výrobci čipů používají její optická zařízení. https://www.reuters.com/article/meopta-ma-carlyle-idINL8N37Q2RD

Carlyle Meoptu ovládně prostřednictvím firmy Prism BidCo, založené za účelem této konkrétní transakce. Fondu Carlyle Group v Česku patří start-up Phrase, který vyvíjí cloudovou platformu pro automatizaci a lepší efektivitu jazykových překladů, a od loňského roku také majoritní podíl v brněnském výrobci elektronových mikroskopů Tescan Orsay. V Evropě má Carlyle Group pobočky ve Francii, Německu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Španělsku a Velké Británii. https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/fond-carlyle-smi-pokracovat-v-tuzemske-expanzi-antimonopolni-urad-povolil-ovladnuti-meopty-1410334

--

2017


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.