Zora 06.11.2023 09:36 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

Část ikonického mysu Arkona na Rujáně se zřítila do moře

2. 11. 2023

Tisíce kubíků skály se zřítily do Baltského moře z ikonického mysu Arkona, nejsevernějšího bodu německého turistického ostrova Rujána. Téměř kolmý sráz z křídy, hlíny a písku neodolal příboji a sesunul se do vln na úseku dlouhém asi sto metrů.

--

„Je to nejméně sto metrů,“ potvrdil deníku Bild šéf regionální turistické centrály Andreas Heinemann. Objem zřícené masy odhadl na 15 tisíc metrů krychlových.

„Je to obrovský sesuv,“ dodal s tím, že svou roli sehrála i zvýšená hladina vody. „Podemele útes a ten se v určitém okamžiku zhroutí,“ řekl dále Hainemann.

Na skále jsou mezitím vidět nové trhliny, takže další vrstvy budou podle něj následovat. „Arkona je směsicí křídy, písku a jílu,“ vysvětlil.

Ministr životního prostředí spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko Till Backhaus varoval veřejnost před návštěvami ohrožené oblasti. „Důrazně nedoporučuji procházky po strmých březích, a to ani na hranách útesu, ani pod nimi,“ zdůraznil. Další nebezpečí prý hrozí i kvůli možné přítomnosti nevybuchlé munice z druhé světové války.

Mys Arkona se tyčí do výšky 45 metrů a je vyhledávaným cílem turistů. Magnetem jsou zejména tři majáky a bývalé vojenské bunkry. Arkonu ročně navštíví na 800 tisíc turistů.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.