Zora 06.11.2023 15:52 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Demonstranti v Turecku vzali útokem americkou základnu, policie nasadila slzný plyn

5.11.23

Turecká policie v neděli rozehnala slzným plynem a vodními děly propalestinskou demonstraci u americké letecké základny ve městě Incirlik na jihovýchodě země. Podle turecké televize NTV se demonstrující pokusili vtrhnout na letištní plochu.

Protestující se dožadují uzavření základny, která zde stojí od padesátých let minulého století. Podle NTV se k demonstrantům z nedaleké Adany připojili další z Istanbulu a jiných měst. Policie pro jistotu zablokovala ulice v okolí základny.

Demonstraci nedaleko základny svolala turecká humanitární organizace IHH, která se do povědomí veřejnosti dostala v roce 2010, kdy se pokusila prolomit námořní blokádu Gazy, přičemž se dostala do křížku s izraelskými silami, v důsledku čehož zemřelo 10 aktivistů.

Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan telefonicky konzultoval situaci v Gaze se svým egyptským a jordánským protějškem. Vyměnili si zejména své názory na „ukončení útoků cílících na civilní obyvatelstvo Gazy“ a dosáhnutí okamžitého příměří.

Izrael tvrdí, že míří na členy Hamásu, nikoliv civilisty, a že Hamás používá civilisty jako lidské štíty.

--

Izraelská raketa zabila v Libanonu čtyři lidi. Hizballáh v odvetě vypálil na město u hranic

5.11.23

Při izraelském raketovém útoku byli v neděli zabiti čtyři členové rodiny libanonského novináře, kteří cestovali v automobilu. Byly mezi nimi tři děti. S odkazem na libanonská média o tom informovala agentura AFP. Radikálové z hnutí Hizballáh v odvetě vypálili několik raket na izraelské město Kirjat Šmona.

Oficiální libanonská agentura Ani uvedla, že mezi mrtvými jsou sestra novináře a zpravodaje místní rozhlasové stanice Sámira Ajúba a její tři vnoučata ve věku 14, 12 a 10 let. Za volantem seděl Ajúb který byl zraněn.

Libanon podle ministra zahraničí Abdalláha Bou Habiba shromažďuje informace k útoku a pravděpodobně v pondělí podá stížnost k OSN. Libanonský poslanec za Hizballáh Hasan Fadlalláh označil útok za „nebezpečný vývoj“, za nějž Izrael zaplatí.

O raketovém útoku Hizballáhu informovala agentura Reuters s tím, že hnutí izraelský úder označilo za „ohavný a brutální zločin“.

Izraelská armáda uvedla, že jeden její voják byl při nedělních přeshraničních útocích Hizballáhu zabit. Tvrzení obou stran konfliktu nelze nezávisle ověřit.

Podle reportéra Novinek se výbuchy ozývají i v Tel Avivu.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari k izraelskému úderu na automobil neposkytl konkrétní informace. Novinářům pouze řekl, že armáda operuje na základě zpravodajských informací a důkladně prošetří každou událost, k níž v Libanonu dojde. Izrael však podle něj nepoleví v útocích na kohokoli, kdo jej ohrožuje.

--

Zmasakrovaní civilisté na silnici v Gaze? V podezření je Hamás i Izrael

3. 11. 2023

Na sociálních sítích se v pátek večer začalo rychle šířit video ukazující množství zabitých lidí v civilním oblečení ležících na vozovce pokryté troskami a krvavými skvrnami. Záběry kolují s tím, že jde o silnici Al-Rašíd, která v Pásmu Gazy lemuje pobřeží Středozemního moře. Různí uživatelé přitom z masakru viní palestinské hnutí Hamás i izraelskou armádu.

Některé účty hrozivé záběry sdílejí s tím, že jde o palestinské civilisty, které při pokusu o útěk zabili ozbrojenci Hamásu, podle jiných jde o následek izraelského útoku. Skutečné okolnosti, které pořízení videa předcházely, není možné nezávisle ověřit.

„V různých konverzacích někteří tvrdí, že video není autentické, jiní tvrdí, že bylo záměrně šířeno ministerstvem vnitra Hamásu, aby odradilo ty, kteří uvažují o přesídlení do humanitární zóny,“ napsal nejprve kanál Gaza Report na sociální síti X. Později se však začal klonit k tomu, že video je zřejmě autentické.

„Není tam žádný kráter. Zdá se, že těla byla prošpikovaná kulkami malé ráže. V této části města Gazy nejsou žádné izraelské síly a kulky z bojového vrtulníku Apache jsou velmi velké. Hamás je jediná oblastní síla,“ dodal kanál.

„Masakr. Izraelská válečná letadla bombardovala rodinu, která mířila na jih přes plážovou silnici v Gaze. Izraelská armáda vyzvala obyvatele Gazy, aby zamířili na jih a tvrdila, že by to tam pro ně bylo bezpečnější,“ napsala naopak na sociální síti X palestinská agentura Quds News Network spojovaná s Hamásem.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.