Zora 07.11.2023 15:09 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

Británia sťahuje časť zamestnancov z ambasády v Libanone

Londýn 6. novembra (TASR) - Británia sa rozhodla dočasne stiahnuť časť britských zamestnancov zo svojho veľvyslanectva v Libanone. Oznámilo to v pondelok britské ministerstvo zahraničných vecí.

Britský rezort diplomacie už skôr Britom odporučil, aby do Libanonu necestovali, a to pre konflikt susedného Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas ovládajúcim pásmo Gazy. Zároveň vyzval všetkých britských občanov, ktorí sa v tejto krajine stále nachádzajú, aby z nej odišli, dokým tam ešte premávajú komerčné lety.

"Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu boli niektorí zamestnanci britského veľvyslanectva a všetci rodinní príslušníci zamestnancov (ambasády) dočasne stiahnutí," uvádza vo svojom vyhlásení rezort diplomacie s tým, že ambasáda naďalej pokračuje v tzv. základnom režime fungovania, pričom poskytuje aj služby pre britských občanov, informuje TASR podľa správy stanice Sky News.

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a Hamasom prakticky na dennej báze k násilným incidentom, ktoré si už vyžiadali aj obete. Rastú tak obavy, že sa libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh snaží otvoriť na severe Izraela ďalší front, aby tak pomohol Hamasu.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.