Zora 07.11.2023 15:38 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

Zelenskyj vymenil veliteľa Jednotiek pre špeciálne operácie

Kyjev 4. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vymenoval plukovníka Serhija Lupančuka za nového veliteľa Jednotiek pre špeciálne operácie (SSO) Ozbrojených síl Ukrajiny. Dôvod odvolania jeho predchodcu však nie je známy.

Zelensky vo svojom príhovore zverejnenom na sociálnej sieti Lupančuka označil za skúseného dôstojníka s bojovými skúsenosťami, ktorý môže špeciálnym jednotkám pomôcť zvýšiť ich účinnosť.

Lupančukov predchodca, generálmajor Viktor Chorenko, bude podľa Zelenského naďalej pokračovať vo vykonávaní špeciálnych úloh v rámci oddelenia ministerstva obrany pre oblasť rozviedky. Ďalšie podrobnosti o výmene však neposkytol.

Jednotky pre špeciálne operácie sa v septembri zúčastnili na útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, či na útokoch na hliadkovaciu loď a ponorku na tomto polostrove. Takisto majú na starosti získavanie vojenských informácií, psychologické operácie a organizáciu odporu na okupovaných územiach, píše Reuters.

--

Pri výbuchu zahynul asistent vrchného veliteľa ukrajinskej armády

Kyjev 6. novembra (TASR) - Pri pondelkovom výbuchu zomrel blízky poradca vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl generála Valerija Zalužného.

"Za tragických okolností bol zabitý môj asistent a blízky priateľ, major Hennadij Časťakov... v deň jeho narodenín," napísal Zalužnyj. V jednom z darov, ktoré dostal, podľa jeho slov vybuchlo neznáme výbušné zariadenie. Ukrajinské médiá neskôr informovali, že išlo zrejme o granát.

Zalužnyj uviedol, že odkedy Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu, Časťakov "zasvätil svoj život ukrajinským ozbrojeným silám a boju proti ruskej agresii". Tento prípad sa už začal vyšetrovať, dodal.

Ukrajinský ministra vnútra Ihor Klymenko neskôr na sociálnej sieti Telegram oznámil, že išlo zrejme o nehodu. Prvotné informácie podľa neho naznačujú, že Časťakov dostal od kolegov na narodeniny granáty, pričom jeden z nich vybuchol, keď ho major ukazoval svojmu synovi. "Bol to nový model západných granátov," uviedol Klymenko.

Dodal, že polícia našla v byte Časťakova ďalších päť takýchto nevybuchnutých granátov, ktoré budú poslané na expertízu. Okrem toho vyšetrovatelia už našli aj kolegu, ktorý granáty majorovi daroval.

"Vyzývam na nešírenie neoficiálnych informácií. Prebieha vyšetrovanie, počkajme na jeho závery," uviedol šéf rezortu vnútra.

Časťakov po sebe zanechal manželku a štyri deti. Jeden z jeho synom pri incidente utrpel vážne zranenia, píše agentúra DPA.

--

Zelenskyj: Teraz nie je pravý čas na voľby

Kyjev 6. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že nie je pravý čas na voľby na Ukrajine. Reagoval na debatu vedúcich predstaviteľov krajiny o možnosti usporiadať v roku 2024 prezidentské voľby.

"Musíme uznať, že teraz je čas na obranu, čas na boj, od ktorého závisí osud tohto štátu a ľudí," uviedol prezident v každodennom videopríhovore. Dodal: "Som presvedčený, že teraz nie je pravý čas na voľby."

Podľa neho je nezodpovedné viesť rozhovory o usporiadaní volieb na Ukrajine v čase vojny a vyzval na jednotu, nie rozdeľovanie a na vyhýbanie sa nezmyselným politickým diskusiám.

Podľa neho je životne dôležité sústrediť sa na vojenské výzvy a na snahu vytlačiť ruských okupantov z jednej pätiny ukrajinského územia.

Voľby sú počas stanného práva, ktoré platí na Ukrajine, zakázané. Zelenskyj však zvažoval, či navrhne špeciálne ustanovenia, ktoré by umožnili konanie volieb - potrebné by boli zmeny zákona a zahraničná pomoc, aby sa zaplatil celý volebný proces. V minulosti uviedol, že by sa v prípade volieb uchádzal o druhé funkčné obdobie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba cez víkend vyhlásil, že prezident zvažuje argumenty za a proti voľbám počas vojny. Upozornil, že prípadné voľby by boli náročné, pretože obrovský počet Ukrajincov je v zahraničí a vojaci bojujú na fronte.

Aj parlamentné voľby, ktoré sa mali konať minulý mesiac, boli preto zrušené.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.