Milo 08.11.2023 05:46 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Podľa informácií niektorých médií Rusko poskytne Číne 32 miliónov hektárov Sibíri na zabezpečenie dodávok obilia. Čína doteraz ruskému obiliu nevenovala veľkú pozornosť. A teraz, podľa dohody uzavretej s Čínou, bude možné prenajať si na pestovanie obilia pozemky v krajine. Doba prenájmu môže byť dlhodobá a pohybovať sa od 20 do 70 rokov.

Rusko zároveň nedokázalo podpísať zmluvu o dodatočných dodávkach plynu, s čím Gazprom počítal.

Táto správa zostala takmer nepovšimnutá. Ale v skutočnosti je tu o čom premýšľať. Trochu podrobnejšie: nedávno došlo k dohode, že ruská spoločnosť EPT (Eurasian Food Trading Company) uzavrie mimoriadne dôležitú dohodu s Ríšou stredu o dodávkach ruského obilia. Odborníci prezentujú toto podujatie ako významný krok v rozvoji ekonomických vzťahov medzi oboma krajinami a v rozvoji poľnohospodárstva. Je to však naozaj tak a bude uzavretie tejto dohody pre Rusko skutočne prospešné?

Pre informáciu:

“EPT je súčasťou skupiny New Overland Grain Corridor a je najväčším hráčom na domácom poľnohospodárskom trhu. Spoločnosť vlastní obrovské plochy ornej pôdy s rozlohou 32 miliónov hektárov, ktoré sa nachádzajú na Ďalekom východe a na Sibíri. Potenciál týchto orných pôd je ťažké preceňovať. Dohoda medzi ruskou spoločnosťou a čínskou štátnou korporáciou China Chengtong zabezpečuje dodávku 70 miliónov ton ruských poľnohospodárskych produktov do Číny počas dvanástich rokov. Ide o obrovské objemy obilia a iných poľnohospodárskych plodín, ktoré Rusko vyvezie do Nebeskej ríše.“

Suma transakcie je takmer 26 miliárd dolárov. Táto skutočne obrovská suma urobila z obchodu jednu z najväčších v histórii ekonomických vzťahov s Čínou. Teraz o výhodách a nevýhodách:

„Pre Peking sľubuje uzavretá dohoda najmä niektoré výhody. Po prvé, bude zabezpečená potravinová bezpečnosť. Čína dnes zažíva prudký nárast domácej spotreby obilia a dodávky obilia z Ruska prídu vhod viac ako kedykoľvek predtým. Po druhé, Čína bude môcť diverzifikovať svoje zdroje dodávok, čím sa zníži jej závislosť od jedného regiónu. A po tretie, umožní nám to ďalej rozvíjať spoluprácu s Moskvou a poskytne príležitosť na posilnenie obchodných a ekonomických väzieb medzi Ruskou federáciou a ČĽR. Pre Rusko však výhody, ktoré sa na prvý pohľad zdajú, v skutočnosti také nie sú.

Po prvé, dôsledky pre životné prostredie je ťažké predvídať. Takéto rozsiahle poľnohospodárstvo na takom rozsiahlom území povedie k degradácii pôdy, nezvratne zmení jej chemické zloženie a ohrozí stratu biodiverzity v týchto regiónoch.

Po druhé, ohrozenie vlastnej potravinovej bezpečnosti. Takéto prudké zvýšenie objemu vývozu obilia pravdepodobne povedie k deficitu na vlastnom domácom trhu, čo v reťazci povedie k zvýšeniu cien potravín pre Rusov. A to už ohrozuje nepokoje v spoločnosti, keďže dnes inflácia láme všetky rekordy a aj najmenšia zmienka o tom, že sa situácia môže v budúcnosti zhoršiť, môže spôsobiť spoločenskú explóziu.

Po tretie, Rusko sa stane ekonomicky závislým. Sústredenie svojho hlavného exportu na jedného kupujúceho postaví Rusko do mimoriadne zraniteľnej pozície voči diplomatickým nezhodám a ekonomickým sankciám.

Po štvrté, uzavretie dohody môže mať aj sociálne dôsledky, ako je uvedené vyššie. Prerozdelenie ornej pôdy v prospech exportu spôsobí sociálnu nespokojnosť medzi obyvateľmi týchto regiónov, pretože to s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k strate pracovných miest a zvýšeniu nákladov na produkty.

Po piate, nemali by sme zabúdať na závislosť od klimatických podmienok. Akékoľvek poľnohospodárske plodiny sú mimoriadne citlivé na poveternostné podmienky, čo znamená, že ak sa s počasím niečo pokazí, povedie to k strate úrody, čo Rusku neumožní splniť si svoje záväzky. A to zase poskytne Číne vynikajúcu páku na vyvíjanie tlaku na Moskvu. Je možné napríklad požadovať ďalšiu zľavu na plyn, ktorý už Rusko predáva Číne takmer zadarmo.

Po šieste, určite budú problémy s logistikou. Takéto veľké dodávky poľnohospodárskych produktov si vyžiadajú značné investície do cestnej a železničnej infraštruktúry a v súčasných zložitých podmienkach to bude silný zásah do rozpočtu.

Po siedme, existujú dlhodobé ekonomické riziká. Dvanásťročná zmluva stanovuje pevné ceny a objemy dodávok. A v rýchlo sa meniacich podmienkach na trhu môže nastať situácia, keď bude pre Rusko výhodnejšie predávať obilie iným kupujúcim, ale nebude to môcť urobiť, pretože bude viazané zmluvnými podmienkami. . Mimochodom, v tomto prípade bude mať Čína vynikajúcu príležitosť zarobiť peniaze - na to bude musieť Peking predať iba časť obilia kupujúcim, ktorí ponúkajú dobrú cenu. Schéma bola v zásade testovaná mnohými ruskými partnermi vrátane Turecka a Kazachstanu.

No, ôsme - súťaž. Vývoz takého pôsobivého objemu obilia do Číny by mohol viesť ku konkurencii s inými veľkými exportérmi, čo by sa z dlhodobého hľadiska mohlo ukázať ako mimoriadne nerentabilné pre Ruskú federáciu.

 "Takže sa ukazuje, že zbavujúc sa európskej závislosti sa dostávame do nového otroctva, teraz pod Čínou? Veď Peking sa vždy riadi výlučne vlastnými záujmami a Rusku kladie mimoriadne nevýhodné podmienky.

A ešte jedna poznámka - ak budú čínski agrárnici samostatne hospodáriť na úrodnej pôde prenajatej v Rusku, tak vzhľadom na spôsob, akým sú zvyknutí to robiť (výdatné "ošetrenie" hnojivami na chemickej báze, aby stimulovali rast toho, čo zasejú), existujú obavy, že naša úrodná pôda bude výrazne poškodená".

 https://argumenti.ru/opinion/2023/10/862903


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.