Peter MMXX 08.11.2023 09:32 Zobraziť v diskusii

Re: BRICS

NÁRODY BRICS ZAZNAMENÁVAJÚ MASIVNÝ NÁRAST V GLOBÁLNYCH TRANSAKCIÁCH

5. novembra 2023, Jai Hamid

1. Otáčanie smerom od dolára

2. Domino efekt na finančné sektory USA

Obchod BRICS vzrástol za päť rokov o 56 % a dosiahol 422 miliárd USD.

Krajiny BRICS zvažujú obchodovanie v miestnych menách, čím spochybňujú globálnu dominanciu amerického dolára.

Odchod od dolára by mohol ovplyvniť desať hlavných amerických finančných sektorov, čo by ohrozilo infláciu a ekonomickú nestabilitu.

V ekonomickej klíme, ktorá sa zdá byť neustále na pokraji zmien, krajiny BRICS hodili rukavicu seizmickým posunom v ich obchodnej dynamike.

Ekonomické konzorcium, ktoré zahŕňa Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Južnú Afriku, zaznamenalo za posledné pol desaťročia skok v ich obchodných interakciách o neuveriteľných 56 % a zavŕšilo to ohromujúce číslo 422 miliárd dolárov.

Dôsledky sú rozsiahle a odkaz je jasný: tradičná globálna finančná hierarchia čelí otrasom. Obchodná tapiséria, ktorá prelína tieto rôznorodé národy bohaté na zdroje a priemyselnú zdatnosť, bola dejiskom mohutnej činnosti.

Predovšetkým Rusko vyniká vývozom surovej ropy a stáva sa základným pilierom dodávok energie do rozvojových krajín. Netreba podceňovať kolektívnu silu bloku BRICS; sú mocnou alianciou s potenciálom prekalibrovať mocenskú rovnováhu globálneho obchodu.

Otáčanie preč od dolára

Rok 2023 je pripravený stať sa prelomovým rokom pre alianciu BRICS, keďže sa blíži k zníženiu závislosti od amerického dolára – čo je krok, ktorý by mohol signalizovať začiatok novej éry v medzinárodnom obchode. 

Dominový efekt takéhoto prechodu presahuje hranice týchto piatich národov a dotýka sa ekonomických a politických sfér globálneho vplyvu.

S vyhliadkou 400 miliárd USD v cezhraničných transakciách, ktoré by mohli pretekať cez ich vlastné meny, čelí nadvláda amerického dolára obrovskej výzve.

 Tento scenár predpovedá budúcnosť, v ktorej sa zovretie dolára uvoľní a podriadi sa paradigme viacerých mien vedenej BRICS.

Takýto tektonický posun v preferencii meny by mohol spôsobiť šokové vlny naprieč americkou ekonomikou a otriasť základnou dynamikou ponuky a dopytu.

Ak dopyt po dolári klesne, hrozba inflácie, dokonca hyperinflácie, sa vynára do veľkej miery – vrhá dlhé tiene neistoty na americkú fiškálnu krajinu. 

Domino efekt na finančné sektory v USA

Základy ekonomickej stavby Spojených štátov sú vystavené riziku otrasov, ak by sa aliancia BRICS preorientovala na miestne meny. Desať kľúčových finančných sektorov stojí na priepasti a čaká na potenciálny dominový efekt, ktorý by mohol vychádzať z tohto monumentálneho posunu.

Tieto sektory pokrývajú celú škálu od bankovníctva a financií až po trhy s energiou, medzinárodný obchod a pulzujúce koridory fintech. Odklon BRICS od dolára by mohla spustiť kaskádu následkov. 

Bankový sektor mohol pocítiť počiatočné otrasy, ktoré spustili reťazovú reakciu, ktorá by sa mohla prevaliť trhmi a destabilizovať ekonomické sektory vo všetkých oblastiach. 

Každý článok v reťazci – od cien komodít po spotrebný tovar, od technologických inovácií po cestovný ruch – by mohol byť testovaný náporom dynamiky novej meny. 

Ako krajiny BRICS rastú vpred vo svojich globálnych transakciách, hegemónia amerického dolára balansuje na priepasti. Strategické manévre bloku smerom k multi-menovému systému v roku 2024 môžu dobre katalyzovať postupnú eróziu dominancie dolára.

V stávke nie je len postavenie meny, ale celá architektúra ekonomickej dominancie USA. Ako BRICS smeruje k neprebádaným finančným vodám, svet sleduje a čaká, ako prúdy zmien pretvoria globálnu ekonomiku.

https://www.cryptopolitan.com/brics-massive-surge-in-global-transactions/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.