Zora 08.11.2023 16:08 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

EANA odsudzuje útok na kanceláriu tlačovej agentúry AFP v Gaze

Paríž 7. novembra (TASR) - Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) odsúdila minulotýždňový útok na kanceláriu francúzskej tlačovej agentúry AFP v meste Gaza. Správna rada EANA zároveň vyzvala na rešpektovanie a ochranu novinárov, uvádza TASR, ktorá je taktiež členom aliancie.

"Útoky na infraštruktúru masmédií vyvolávajú veľké obavy, najmä keď je umiestnenie kancelárie dobre známe a vopred ohlásené. Našťastie sa vďaka iniciatívnym opatreniam AFP podarilo vopred evakuovať všetkých zamestnancov, ktorí by sa inak nachádzali v kancelárii v meste Gaza, a nikto neutrpel zranenia," uviedol Alexandru Giboi, generálny tajomník EANA.

"Správna rada EANA podporuje výkonného riaditeľa AFP Fabricea Friesa, ktorý tento ohavný čin odsúdil," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Tento incident podľa aliancie podčiarkuje dôležitosť ochrany novinárov, ktorých práca je pri poskytovaní správ do celého sveta mimoriadne dôležitá. EANA preto vyzvala všetky strany, aby novinárov rešpektovali a chránili. "Stojíme za AFP aj všetkými ostatnými médiami, ktoré čelia podobným hrozbám, a naďalej sa zasadzujeme za bezpečné prostredie pre rozvoj dôveryhodnej žurnalistiky," dodala rada aliancie.

AFP vo štvrtok informovala, že izraelský útok zasiahol a vážne poškodil jej kanceláriu v meste Gaza. Izraelská armáda zásah popiera.

EANA, ktorej členom je aj TASR, je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv. Pozostáva z 33 členských agentúr.

--

Výbor Červeného kríža: Humanitárny konvoj sa v Gaze dostal pod paľbu

Gaza 7. novembra (TASR) - Humanitárny konvoj so zdravotníckym materiálom sa v utorok v meste Gaza dostal pod paľbu. Oznámil to Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). TASR prevzala správu z agentúr AFP a Reuters.

Konvoj piatich kamiónov a dvoch vozidiel Červeného kríža čelil paľbe, keď prevážal zásoby do zdravotníckych zariadení, uviedol MVČK vo vyhlásení. Poškodené sú dva kamióny a jeden zo šoférov utrpel ľahšie zranenia. Vo vyhlásení sa neuvádza, kto na konvoj strieľal.

Po incidente konvoj zmenil svoju trasu a zdravotnícky materiál dodal do nemocnice Šifá, informoval MVČK. Červený kríž následne sprevádzal šesť sanitiek s vážne zranenými pacientami k priechodu Rafah na hraniciach s Egyptom.

"Toto nie sú podmienky, za ktorých môže humanitárny personál pracovať... Zabezpečenie toho, aby sa životne dôležitá pomoc dostala do zdravotníckych zariadení, je zákonnou povinnosťou podľa medzinárodného humanitárneho práva," povedal predstaviteľ delegácie MVČK v Gaze William Schomburg.

--

A. De Croo kritizoval niektoré útoky Izraela v Gaze ako neprimerané

Brusel 7. novembra (TASR) - Belgický premiér Alexander De Croo v utorok za úplne neprimerané označil niektoré útoky izraelskej armády v pásme Gazy. Podľa agentúry AP ide o veľmi zriedkavú kritiku krokov Izraela predstaviteľom členskej krajiny EÚ v konflikte s palestínskym hnutím Hamas, informuje TASR.

Belgický premiér tvrdí, že Izrael a Hamas v prebiehajúcom konflikte na dennej báze nedodržujú medzinárodné humanitárne právo.

Lídri EÚ vytrvalo obhajujú právo Izraela brániť sa v medziach medzinárodného práva. De Croo však povedal, že Izrael túto zásadu v konflikte s Hamasom znova a znova ignoruje.

"Napríklad bombardovať utečenecký tábor na kusy, pretože by tam mohol byť vodca Hamasu, to je úplne neprimerané. Nikdy nie je prípustné, aby bolo toľko civilných obetí pri pokuse zlikvidovať jednu osobu," uviedol.

V uplynulých týždňoch bolo hlásených viacero útokov na utečenecké tábory v Gaze, ktoré si vyžiadali mnoho civilných obetí, pripomína AP.

Belgický premiér tvrdí, že Hamas je rovnako zodpovedný za porušovanie medzinárodného práva a "musí čo najrýchlejšie prepustiť nevinných rukojemníkov". "Čím skôr budú prepustení, tým dôležitejšie to môže byť na ukončenie špirály násilia," dodal.

Izrael vyhlásil, že jeho cieľom je zničiť Hamas po teroristickom útoku na svoje územie, ktorý si vyžiadal 1400 obetí. Úrady riadené Hamasom po odvetných izraelských útokoch na pásmo Gazy doteraz informovali o viac ako 10.000 mŕtvych.

--


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.