Zora 08.11.2023 17:41 Zobraziť v diskusii

Re: Správy - Balkán

Albánsko dočasne prijme migrantov prichádzajúcich do Talianska

Rím 6. novembra (TASR) - Albánsko poskytne dočasné útočisko desaťtisícom migrantov zachránených v Stredozemnom mori, kým Taliansko preskúma ich žiadosti o azyl, oznámila v pondelok talianska vláda.

Dohoda s Albánskom, ktoré nie je súčasťou Európskej únie, bola oznámená po stretnutí albánskeho premiéra Ediho Ramu a talianskej premiérky Giorgii Meloniovej v Ríme. Tá vlani vyhrala voľby po prísľube zastaviť nelegálnu migráciu do Talianska.

Taliansko podľa dohody zaplatí výstavbu dvoch stredísk pre 3000 ľudí. Vzniknú v prístave Shengjin a v oblasti Gjader na severozápade Albánska a budú navrhnuté tak, aby mohli ubytovať približne 36.000 ľudí ročne. V prevádzke by mali byť na jar 2024.

Do centier nebudú posielať neplnoletých, tehotné ženy a ďalšie "zraniteľné osoby", povedala Meloniová.

Ak Taliansko odmietne žiadosti o azyl, Albánsko by migrantov deportovalo. Albánsko by tiež pre obe centrá pod talianskou jurisdikciou zabezpečilo vonkajšiu bezpečnosť.

Opozičný poslanec a líder Strany zelených Angelo Bonelli povedal, že dohoda je "očividným porušením konvencií a medzinárodného práva".

Od začiatku roka dorazilo k brehom Talianska už viac ako 145.000 ľudí v porovnaní s 88.000 ľuďmi v rovnakom období minulého roka, vyplýva z oficiálnych údajov.

--

Humanitárne organizácie znepokojila dohoda Talianska a Albánska

Miláno 7. novembra (TASR) - Viaceré humanitárne organizácie v utorok kritizovali dohodu medzi Talianskom a Albánskom, na základe ktorej táto balkánska krajina príjme tisíce žiadateľov počas spracovania ich žiadostí o azyl.

Európska komisia uviedla, že dohoda môže naraziť na problémy, ak Taliansko migrantov zachránených vo výsostných vodách EÚ pošle do nečlenskej krajiny. EK však ponecháva otvorené dvere dohode, ktorá by sa vzťahovala na migrantov z medzinárodných vôd.

Hovorkyňa EK Anitta Hipperová uviedla, že každá osoba objavená vo vodách patriacich členskej krajine EÚ má právo požiadať v nej o azyl a nemá byť presunutá do tretej krajiny.

"Sme nesmierne znepokojení, pretože osoby, zachránené týmito vojenskými loďami a privezené do stredísk v Albánsku, fakticky riskujú deportáciu," uviedla Mattia Ferrariová z charitatívnej organizácie Mediterranea Saving Humans. To môže podľa jej slov viesť k porušeniu medzinárodných pravidiel.

"Je to súčasť širšieho smerovania k externalizácii migračnej politiky," uviedla riaditeľka Inštitútu pre migračnú politiku (MPI) pre Európu Camille Le Cozová. Pripomenula, že s podobnými opatreniami neuspelo Dánsko či Británia, ktorá sa niektorých žiadateľov o azyl usilovala umiestniť do africkej Rwandy. Odvolací súd však tomu zabránil.

Dánsky parlament pred dvomi rokmi odsúhlasil založenie prijímacích stredísk v tretej krajine. Pre kritiku za oslabovanie medzinárodnej spolupráce však bola táto iniciatíva pozastavená.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.