Milo 09.11.2023 18:31 Zobraziť v diskusii

Re: Naši analytici - články

Slovensku chýbajú autori, ktorí

Oracle (@Oracle_911) nespĺňa ani jeden z týchto bodov a snaží sa strafiť do toho, čo publikum očakáva. Chabé pokusy o predikčné programovanie informačne blízke nule, zohľadňuje fakty a deje, ktoré sa mu hodia (ktoré pozná?) a tie ktoré sa mu nehodia (ktoré nepozná?) vynechá. Trocha hry na emócie, veľa presviedčania. S KSB jeho nazeranie na svet nemá spoločné nič, okrem príležitostne použitej terminológie.

K prelinkovanému článku:

  1. autor konštatuje, že novinári sú bezočiví a ideologicky zaujatí
  2. autor konštatuje stratu dôveryhodnosti novinárov, médií a cirkví
  3. autor predpovedá, že roly korporátnych médií a cirkví prevezmú "jednotlivci resp. iné inštitúcie a organizácie"

1, a 2, sú zrejmé minimálne desaťročia, 3, je časťou procesu, ktorého fázami sú 1, a 2,, teda určite nie v zmysle článku.

Kto prevezme (aktuálne sa pokúša preberať) úlohy mienkotvornej propagandy, nie je rozhodujúce, ani to, ako sa tento bájny "Nikto" bude nazývať. Či nový, nezávislý, alternatívny... Dôležité sú jeho ciele. Stratégie sa menia podľa potreby, ciele zostávajú.

Vznik na mocenských štruktúrach nezávislých médií je dnes síce možný, sú to však poväčšine hlasné hlásne trúby presvedčenia a názorov ich autorov. Proti tomu sa nedá nič namietať - len to nie je šírenie informácií, ale názorov. V čom problém vidím, je vytváranie naratívov na základe vynechávania faktov (alebo ich prekrúcania).

--

Dôvodom pre tento komentár je, že @Peter MMXX tu pridal link na jeho článok. Každý si vyberáme, čo je pre nás relevantné. Mňa doposiaľ (s touto výnimkou) nič nepresvedčilo, aby som s jeho tvorbou dobrovoľne trávil čas.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.