Zora 09.11.2023 19:08 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

Zmenu názvu materskej školy Anny Frankovej v Nemecku vyvolal pobúrenie

Frankfurt nad Mohanom 6. novembra (TASR) - Plán vypustiť meno Anny Frankovej z názvu materskej školy v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko vyvolal v pondelok vlnu kritiky. V čase rastúceho antisemitizmu by to bol "zlý signál", informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Materská škola vo východonemeckom meste Tangerhütte niesla meno mladej holandskej židovky, ktorej denník o skrývaní sa pred nacistami je svetoznámou pripomienkou hrôz vojny.

Nový názov "Prieskumník sveta" riaditeľka škôlky obhajovala pre noviny Volksstimme tým, že príbeh dievčaťa z Holandska je ťažko pochopiteľný pre deti aj pre rodičov z prisťahovaleckého prostredia.

Miestne úrady v Tangerhütte uviedli, že návrh nového názvu je súčasťou širšej reorganizácie materskej školy. Doteraz nebolo prijaté žiadne konečné rozhodnutie, pričom sa zohľadnia "aktuálne verejné diskusie".

Odstránenie mena Anny Frankovej vyvolalo pobúrenie v období nárastu protižidovských incidentov v Nemecku v súvislosti s vojnou medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Navrhovaná zmena názvu vysiela "zlý signál v čase rastúceho antisemitizmu", uviedlo združenie Miteinander. V spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko bojuje proti antisemitizmu, rasizmu a pravicovému extrémizmu.

"Ak je niekto ochotný tak ľahkovážne vymazať vlastnú históriu, najmä v týchto časoch obnoveného antisemitizmu a pravicového extrémizmu, môže to v nás vyvolať len hlboké obavy o kultúru pamäti v našej krajine," povedal Christoph Heubner z Medzinárodného auschwitzkého výboru (IAK).

Anna Franková, tínedžerka z Amsterdamu, sa dva roky skrývala s rodinou v stiesnenom priestore v tajnom prístavku za ich domom. Po ich odhalení osem členov rodiny vyviezli do koncentračných táborov, ako jediný prežil iba otec Otto Frank. Anna zomrela na týfus v koncentračnom tábore Bergen-Belsen vo veku 15 rokov.

--

V Nemecku evidujú 2600 trestných činov súvisiacich s útokom na Izrael

Berlín 8. novembra (TASR) – Nemecká spolková polícia eviduje v krajine za uplynulý mesiac viac ako 2600 trestných činov, ktoré podľa nej súvisia s teroristickým útokom hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

Hlavnými zaznamenanými trestnými činmi boli poškodzovanie majetku, podnecovanie nenávisti a trestné činy odporu. Počet násilných trestných činov dosiahol stredne vysoké trojciferné číslo, uviedol Spolkový kriminálny úrad (BKA).

Ostrú kritiku v Nemecku vyvolali najmä propalestínske demonštrácie vzhľadom na opakované prípady, keď ich niektorí účastníci vyjadrovali podporu Hamasu, kričali antisemitské heslá alebo spochybňovali právo Izraela na existenciu.

Nemecké úrady mnohé zhromaždenia priamo zakázali a iné sa konali pod dohľadom polície. Poprední nemeckí politici medzičasom žiadajú, aby nemeckí moslimovia odsúdili protiizraelskú rétoriku.

V krajine vzrástol počet antisemitských činov. V októbri došlo k pokusu o podpaľačský útok na židovské centrum a synagógu v Berlíne, pričom vo vstupoch do viacerých budov sa objavili Dávidove hviezdy, pripomína DPA.

--

Stranu AfD vyhlásili v Sasku-Anhaltsku za extrémistickú organizáciu

Magdeburg 7. novembra (TASR) - Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko oficiálne vyhlásil stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) za extrémistickú organizáciu.

BfV to urobil pre množstvo antisemitských, rasistických či protimoslimských vyjadrení predstaviteľov strany. Takéto označenie dáva bezpečnostným službám vyššie právomoci pri sledovaní frakcie AfD v tejto spolkovej krajine.

Regionálny šéf BfV Jochen Hollmann uviedol, že úrad zozbieral rozsiahle dôkazy o tom, že názory členov tejto strany nie sú v súlade z ľudskou dôstojnosťou, demokraciou a zásadami právneho štátu. BfV túto stranu už v roku 2021 označil za podozrivú.

AfD už za extrémistickú organizáciu vyhlásili v marci 2021 v spolkovej krajine Durínsko, kde je jej regionálnym lídrom Björn Höckel. Na celonemeckej úrovni sa jej venuje kontrarozviedka BfV pre podozrenia zo sympatií s pravicovým extrémizmom.

Východonemecké Sasko-Anhaltsko má približne 2,2 milióna obyvateľov a v krajinskom parlamente je AfD najsilnejšou opozičnou stranou s 23 kreslami. Od roku 2021 tam vládne koalícia Kresťanskodemokratickej únie (CDU), Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a Slobodnej demokratickej strany (FDP). V 97-člennom parlamente im patrí spolu 57 kresiel.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.