Zora 09.11.2023 19:12 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

Ministri obrany Ruska a Burkiny Faso rokovali o vojenskej spolupráci

Moskva 7. novembra (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa v utorok stretol s rezortným kolegom z Burkiny Faso Kassoumom Coulibalym, aby sa dohodli na posilnení obranných väzieb medzi svojimi krajinami, uviedla Moskva.

Vojenskí vládcovia Burkiny Faso prehĺbili spoluprácu s Moskvou po minuloročnom prevrate a snažia sa diverzifikovať svojich medzinárodných spojencov.

Rusko, ktoré sa po februári 2022 pre inváziu na Ukrajine dostalo do medzinárodnej izolácie, v uplynulých mesiacoch rokovalo s Burkinou Faso o širšej vojenskej spolupráci.

Moskva tiež prisľúbila bezplatné dodávky obilia do tejto africkej krajiny, ktorá patrí medzi najchudobnejšie na svete.

"Rusko-burkinské vzťahy sú založené výlučne na princípoch vzájomného rešpektu a zohľadňovania záujmov druhej strany, pričom v uplynulých rokoch nadobudli pozitívnu dynamiku," uviedol Šojgu podľa vyhlásenia ministerstva. "Dnešné stretnutie považujem za ďalší krok v rozvoji našich priateľských vzťahov," dodal.

V Burkine Faso sa minulý rok odohrali dva vojenské prevraty a oba boli čiastočne vyvolané neúspechmi pri potláčaní džihádistického povstania.

Tamojšia vojenská chunta sa od nástupu k moci v septembri 2022 vzdialila Francúzsku ako historickému partnerovi a bývalej koloniálnej mocnosti a väčšmi spolupracuje s Ruskom.

Burkina Faso v októbri podpísala s Ruskom dohodu o výstavbe jadrovej elektrárne v snahe získať zdroj elektriny v sahelskej krajine, kde k nej má dnes prístup menej ako štvrtina obyvateľstva.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.