Peter MMXX 09.11.2023 22:23 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Maďarska

Maďarsko sa po Ficovom volebnom víťazstve pripravuje na „najlepšiu kapitolu spolupráce“ so Slovenskom, hovorí maďarský FM Szijjártó

Maďarský minister zahraničných vecí sa počas utorkovej cesty do Bratislavy spojil s viacerými ministrami slovenskej vlády

Szijjártó na návšteve Bratislavy ocenil novozvoleného slovenského lídra, o ktorom tvrdil, že „o vojne, migrácii a rodových otázkach zmýšľa rovnako“ ako maďarská vláda.

Vyjadril želanie, aby Maďarsko a Slovensko spolupracovali na „racionálnej európskej politike“ v snahe o mier na Ukrajine a zároveň vyvinuli „vážne úsilie o rozvoj bilaterálnych ekonomických vzťahov“ medzi oboma krajinami.

„V dôsledku posledných volieb na Slovensku sa Slovensko stalo vlasteneckou vládou, ktorá chce presadzovať národné záujmy a z pohľadu budúcnosti bilaterálnych vzťahov sme nemohli dostať lepšie správy,“ dodal

Maďarský minister zahraničných vecí, ktorého kompetencie sa týkajú aj medzinárodného obchodu, sa stretol s viacerými ministrami v novom slovenskom kabinete vrátane ministerky hospodárstva Denisy Sakovej, pričom prezradil, že po diskusiách je presvedčený, že „skvelé obdobie slovensko-maďarskej spolupráce, ktoré prinesie veľa úspechov a výsledkov,“ je na dosah.

Slovensko je naším tretím najdôležitejším obchodným partnerom. Obaja využívame jadrovú energiu, presadzujeme energetickú a hospodársku politiku založenú na zdravom rozume a veríme, že jedna z najdlhších hraníc Európy nás nerozdeľuje, ale spája,“ povedal.

Szijjártó pripomenul slávne roky maďarsko-slovenskej spolupráce počas Ficovho predchádzajúceho funkčného obdobia, pričom uviedol dohody o rozvoji infraštruktúry vrátane mostov Ipoly, mosta cez Dunaj a niekoľkých ďalších projektov zvyšujúcich konektivitu medzi oboma národmi.

Maďarský minister dodal, že nová politická aliancia v Bratislave a Budapešti sa vzťahuje aj na jej nesúhlas s navrhovaným migračným paktom Európskej únie.

„Obe vlády považujú za rovnako dôležité pestovať a rešpektovať národné kultúrne dedičstvo a základné hodnoty a boli by sme radi, keby sa diskusie o budúcnosti Európskej únie zakladali na zdravom rozume,“ povedal.

Očakáva sa, že Fica v nie príliš vzdialenej budúcnosti prijme premiér Viktor Orbán na návštevu Budapešti.

https://rmx.news/article/hungary-is-preparing-for-best-ever-chapter-of-cooperation-with-slovakia-following-ficos-electoral-victory-says-hungarian-fm-szijjarto/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.