Zora 10.11.2023 15:06 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Ruské sily zabili pri hranici s Južným Osetskom gruzínskeho občana

Tbilisi 6. novembra (TASR) - Gruzínskeho občana zastrelili v pondelok ruskí vojaci rozmiestnení na hranici medzi Gruzínskom a separatistickým regiónom Južné Osetsko. Oznámil to gruzínsky premiér Irakli Garibašvili, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Premiér na sociálnej sieti napísal, že ruské sily neďaleko obce Kirbali zastrelili jedného gruzínskeho občana a ďalšieho zadržali.

Ide o prvý smrteľný incident od krátkej vojny v Južnom Osetsku medzi Ruskom a Gruzínskom z roku 2008.

Región Južné Osetsko má zhruba 50.000 obyvateľov a od Gruzínska sa odtrhol v krvavej občianskej vojne začiatkom 90. rokov. V roku 2008 Rusko po krátkej vojne s Gruzínskom uznalo jeho nezávislosť spolu s nezávislosťou Abcházska, ďalšieho gruzínskeho odštiepeneckého regiónu.

Ruské sily sú v tomto separatistickom regióne nasadené od roku 1992. Väčšina medzinárodného spoločenstva stále považuje Južné Osetsko za súčasť Gruzínska.

--

EÚ odsúdila zastrelenie Gruzínca ruskými vojakmi pri Južnom Osetsku

Brusel 7. októbra (TASR) -  Európska únia v utorok odsúdila zastrelenie gruzínskeho občana ruskými vojakmi, ktorí sú rozmiestnení na hranici medzi Gruzínskom a separatistickým regiónom Južné Osetsko. Vyzvala tiež na prepustenie zadržaného Gruzínca.

"EÚ dôrazne odsudzuje zabitie gruzínskeho občana a zadržanie ďalšieho občana ruskými pohraničníkmi v obci Kirbali. Vyzývame na jeho okamžité prepustenie," napísal na sociálnej sieti X šéf diplomacie EÚ Josep Borrell s tým, že ruská vojenská prítomnosť v separatistických regiónoch Abcházsko a Južné Osetsko je nelegálna.

Podľa nezávislej televízie Pirveli TV bol obeťou 58-ročný muž, ktorého ruskí vojaci zastrelili, keď sa spolu s ďalšími miestnymi obyvateľmi išiel pomodliť do kostola, ktorý ruské sily už vopred Gruzíncom zneprístupnili.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v súvislosti s incidentom v Kirbali uviedol, že o ňom nemá žiadne informácie.

--

Kadyrov oznámil, že bývalí vagnerovci trénujú s jeho silami

Groznyj 6. novembra (TASR) - Veľká skupina bývalých žoldnierov zo súkromnej Vagnerovej skupiny začala trénovať so špeciálnymi silami z Čečenska. V pondelok to oznámil vodca Čečenskej republiky na juhu Ruska Ramzan Kadyrov, TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Kadyrov na sociálnej sieti Telegram napísal, že veľká skupina bývalých vagnerovcov intenzívne cvičí s jeho špeciálnymi silami Achmat.

"Som rád, že do radov slávneho Achmatu sa dnes pridali bojovníci, ktorí majú vynikajúce skúsenosti a dokázali už, že sú odvážni a efektívni bojovníci," uviedol Kadyrov a dodal: "Som si istý, že v nasledujúcich bitkách sa budú správať v súlade so svojou povesťou."

Zverejnil aj video z výcviku s burcujúcou hudbou. Niektorí vojaci majú na uniformách odznaky vagnerovcov a na tvárach kukly. Súčasťou ich výcviku je podľa Kadyrova streľba či poľná medicína a cvičia sa aj ostreľovači, guľometčíci, ženisti a delostrelci.

Počet vagnerovcov v tomto výcviku nie je známy, ani to, či zostanú v čečenských silách.

Vagnerovci zohrali dôležitú úlohu v bojoch Ruska na Ukrajine, ich budúcnosť po smrti vodcu Jevgenija Prigožina ostala neistá. Prigožin zahynul pri leteckej havárii v auguste, dva mesiace po vzbure proti ruskému veleniu. Po jeho smrti Kremeľ odmietol ako "úplnú lož" tvrdenia, že ho zabili na príkaz prezidenta Vladimira Putina. Výsledky vyšetrovania havárie Moskva doteraz nezverejnila.

Putin presunul bojovníkov z Vagnerovej skupiny pod velenie armády a nariadil im podpísať prísahu vernosti. Kremeľ odvtedy viackrát vyhlásil, že skupina už ako právny subjekt neexistuje.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.