Zora 10.11.2023 15:25 Zobraziť v diskusii

Re: Zpravy z Polska

Poľská vojenská polícia označila postrelenie migranta za nehodu

Varšava 6. novembra (TASR) – Postrelenie migranta na poľsko-bieloruskej hranici bola nehoda. Podľa vyšetrovania poľskej vojenskej polície ho zapríčinilo zakopnutie vojaka, ktorému následne vystrelila zbraň.

O incidente v nedeľu na sociálnych sieťach informovali humanitárni aktivisti, neskôr ho potvrdila aj miestna prokuratúra.

Zraneného muža bez dokladov previezli do nemocnice v meste Hajnowka. Pre agentúru PAP zástupca prokuratúry mesta Bielostok pre vojenské záležitosti Radoslaw Wiszenko povedal, že podľa predbežného vyšetrovania sa vojak potkol a zo zbrane vyšiel náhodný výstrel.

Hovorca poľskej vojenskej polície Iwo Sana vyhlásil, že vojak najskôr vystrelil varovné výstrely, aby na skupinu nelegálnych migrantov upozornil inú hliadku pohraničnej stráže.

"Vojak sa potkol a vystrelil náhodným smerom, čo spôsobilo nehodu," dodal Sawa.

Vyšetrovanie prípadu sa vedie ako nedbanlivá manipulácia so zbraňou a zranenie inej osoby. Vojakovi hrozí v prípade ľahších zranení obete až trojročné väzenie. V prípade vážneho zranenia alebo smrti to môže byť až osem rokov.

--

Na hraničných priechodoch Poľska s Ukrajinou sa tvoria rady kamiónov

Varšava 8. novembra (TASR) - Na vstup na Ukrajinu cez hraničné priechody v obciach Dorohusk a Hrebenne na juhovýchode Poľska čaká až 28 kilometrov dlhý rad kamiónov.

Je to výsledok blokády vodičmi poľských nákladných vozidiel, ktorí protestujú proti nespravodlivej konkurencii ukrajinských prepravných firiem.

"Rad kamiónov čakajúcich na prejazd cez hraničný priechod Dorohusk sa končí v lokalite obce Janow, ktorá sa nachádza 28 kilometrov od Dorohuska," povedala v stredu Ewa Czyžová, hovorkyňa polície v pohraničnom meste Chelm. "A stále sa predlžuje," upozornila.

Kamióny na hraničnom priechode Hrebenne musia čakať asi 90 hodín. Rad tvorí asi 900 vozidiel s ťažkým nákladom, uviedlo už skôr Oddelenie Finančnej správy v meste Lublin.

"Protestujúci pustia jeden kamión za hodinu z Ukrajiny do Poľska a tri alebo viac kamiónov z Poľska na Ukrajinu. Nákladné autá vezúce humanitárnu pomoc, potraviny a palivo už nemajú výnimku z blokády," uviedla tiež Czyžová. "Aj tieto vozidlá musia čakať v rade," dodala. Osobné autá nemusia stáť v rade a môžu plynulo prechádzať cez hranicu.

Poľskí vodiči kamiónov protestujú od pondelka a požadujú zavedenie komerčných povolení pre ukrajinské firmy s výnimkou tých, ktoré prevážajú humanitárnu pomoc a vojenskú výzbroj.

Žiadajú tiež pozastavenie povolení na prevádzku pre firmy, ktoré vznikli po vypuknutí vojny na Ukrajine.

--

Další válka mezi Polskem a Ukrajinou. Velké nepřátelství

Polsko-ukrajinské vztahy čelí po sporech ohledně ukrajinského obilí dalšímu problému. Tentokrát místo zemědělců stávkují polští řidiči kamionů, kterým vadí neomezený přístup ukrajinských dopravců, což narušuje polský přepravní systém. Kamiony proto zablokovaly tři klíčové hraniční přechody na ukrajinských hranicích. Ukrajina zuří a dovolává se zrušení blokády. Polští dopravci na rozdíl od zemědělců nemají podporu vlády, která vyzvala protestující ke zrušení akce.

/viac v článku/


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.