Zora 11.11.2023 15:05 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

11.11.23

Alarmujúci veľký prieskum o hospodárení Slovákov: Každá piata domácnosť je chudobná! Kedy príde zlepšenie?

Hoci sme si mierne polepšili, stále nám nemôže byť do spevu! Dobrou správou je, že percento rodín, ktoré dokážu pokryť základné i závažnejšie výdavky, medziročne stúplo. Tou zlou správou je, že takmer pätina domácností si nevystačí so svojím mesačným príjmom. Na Slovensku je tak stále veľa ľudí, ktorí žijú doslova z ruky do úst. Kedy sa podľa odborníkov dočkáme zlepšenia?!

Kým minulý rok podiel slovenských domácností, ktoré mali dostatok peňazí na pokrytie základných potrieb i závažnejších výdavkov a zvládli si aj čo-to nasporiť, bol 51 %, tento rok to bolo už 59 %„Mierne narástol aj podiel Slovákov, ktorí žijú v hojnosti,“ zistila v prieskume spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov. To sú síce pre Slovákov dobré správy, stále je tu však množstvo ľudí, ktorí o finančnom štandarde môžu len snívať.

Najlacnejšie jedlo a oblečenie

Oproti vlaňajšiemu prieskumu poklesol podiel domácností, ktorým vystačia peniaze len na najlacnejšie jedlo a oblečenie, a to z 27 % na 23 %. „Rovnako poklesol aj podiel Slovákov, ktorí so svojím mesačným príjmom nevystačia, z 22 % na 18 %,“ uvádza spoločnosť Kruk s tým, že vo finančnej núdzi stále žije takmer každá piata slovenská domácnosť. „Prepad finančnej situácie slovenských domácností sa síce zastavil, ale úrovni finančnej kondície, v ktorej boli Slováci pred dvoma rokmi, sa zďaleka nepribližujeme. Dôležité však je, že sa podarilo zbrzdiť infláciu a udržať vysokú zamestnanosť. Mohlo by tak prísť postupné zlepšovanie,“ povedala generálna riaditeľka spoločnosti Jaroslava Palendalová.

Polepšili si starší ľudia

Lepšie svoju finančnú situáciu hodnotia muži a tiež ľudia vo vekovej kategórii 18 až 24 rokov. „Oproti minuloročnému prieskumu si polepšili starší ľudia vo veku 55 až 64 rokov, svoju finančnú situáciu hodnotí negatívne 44 % respondentov v tejto vekovej kategórii oproti 54 % v minulom roku,“ píše sa vo výsledkoch prieskumu. Výrazne sa zlepšila aj finančná situácia rodičov na rodičovskej dovolenke. Minulý rok malo problém vyjsť s peniazmi 56 % rodičov, tento rok ide o 40 %.

Najviac spokojní sú ítečkári

Na spokojnosť v oblasti financií vplýva úroveň dosiahnutého vzdelania. Za dobrú považujú svoju finančnú situáciu predovšetkým zamestnanci v oblasti finančníctva a poisťovníctva, príslušníci armády a bezpečnostných zložiek a pracovníci v odbore školstva, kultúry, vedy a výskumu. „Najviac sú so svojou finančnou situáciou spokojní ľudia pracujúci v odbore IT a telekomunikácií,“ doplnila Palendalová s tým, že dôvody na úsmev majú najmä ľudia žijúci v trojčlenných a vo štvorčlenných domácnostiach a obyvatelia Bratislavského a Žilinského kraja. „Najhoršie svoju finančnú situáciu hodnotia obyvatelia Nitrianskeho kraja, kde žije v nedostatku až 49 % domácností, nasledovaní obyvateľmi Banskobystrického kraja,“ uzavrela.

Mzdy rástli takmer všade

V septembri 2023 medziročne rástla mzda vo všetkých 10 sledovaných odvetviach. Najviac, o 16,2 %, sa zvýšili platy v maloobchode, na 1 135 €. Dvojciferným tempom rástli sumy na výplatných páskach zamestnancov aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev - o 13,1 %, na 710 eur, a vo vybraných trhových službách o 11,9 %, na 1 390 €. V ostatných odvetviach sa nárast pohyboval od 6,7 % u ítečkárov, ktorých septembrová priemerná mzda zodpovedala 2 345 eurám, vo veľkoobchode si prilepšili o 9,1 %, čiže priemerný plat bol vo výške 1 409 eur.

 Ako hodnotia finančnú situáciu Slováci

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.