Zora 11.11.2023 15:24 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Latinské Ameriky

11.11.23

Na dne mora leží zabudnutá loď plná tajomstiev: Vytiahnu stovky rokov starý vrak s neuveriteľnými pokladmi

Zlato, striebro a drahokamy! To všetko v sebe ukrýva galéra San José, tiež známa ako svätý grál medzi vrakmi lodí na dne Karibského mora už od začiatku 18. storočia. Loď bola objavená pred ôsmimi rokmi a kompetentní tvrdia, že na pevninu ju dostanú do roku 2026, teda pred koncom funkčného obdobia prezidenta Kolumbie Gustava Petra (63).

San José dal postaviť v roku 1698 vojvoda Arístides Eslava. Keď krátko na to vypukla známa vojna o španielske dedičstvo (1701 - 1714), loď ďalej bežne premávala medzi Peru a Španielskom aj s naloženými drahými kovmi a drahokamami. Osudnou sa jej však stal jún 1708.

Galéra sa plavila z prístavu Portobelo v Paname na čele flotily pozostávajúcej zo 14 lodí. Pri pobreží kolumbijskej Cartageny však narazila na znepriatelených Britov. Pri následnej bitke došlo na palube galéry k výbuchu zásobníkov s pušným prachom, a loď šla ku dnu. V tom čase sa na nej okrem 600 námorníkov nachádzalo obrovské bohatstvo v podobe niekoľkých ton zlata, striebra a smaragdov. Hodnota tohto pokladu sa dnes odhaduje na viac ako 20 miliárd dolárov, čo predstavuje 18,6 miliardy eur.

Galéra sa potopila ešte v roku 1708.

Zdroj: wikicommons/Samuel Scott

--

Kolumbia objavenie vraku San José považuje za nález, ktorý má obrovskú kultúrnu a historickú hodnotu. Na podnet súčasného prezidenta Gustava Petra sa teraz Kolumbijčania chystajú pozostatky vyzdvihnúť z dna Karibského mora. Informoval o tom tamojší minister kultúry. Urobiť tak plánujú do konca Petrovho úradu v roku 2026. Otázne však je, komu vrak a to, čo sa v ňom nachádza, vlastne patrí.

Už teraz je jasné, že o vlastníctvo vraku sa strhne veľký boj. Výskumná spoločnosť Glocca Morra, ktorej aktuálny názov je Sea Search Armada, patriaca Američanom, tvrdí, že vrak lode San José našla dokonca ešte v roku 1981. Informácie o presnej polohe lode údajne odovzdala Kolumbijčanom pod podmienkou, že po jej vyplavení na breh dostanú polovicu koristi, ktorá sa na palube lode nachádza. Nároky na vlastníctvo si však robí aj španielska vláda, a taktiež pôvodné obyvateľstvo.

 Galéra San José

--

https://es.wikipedia.org/wiki/San_Jos%C3%A9_(1698)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.