Zora 11.11.2023 15:39 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Grécka

Mimovládne organizácie v Grécku: Tábory pre migrantov sú preplnené

Atény 9. novembra (TASR) - Mimovládne organizácie v Grécku vo štvrtok varovali, že prijímacie strediská pre migrantov sú preplnené a situáciu sotva zvládajú.

Približne 30 organizácií, medzi ktorými je aj Grécka rada pre utečencov spolupracujúca s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), uviedlo, že systém prijímania utečencov v Grécku "nefunguje správne".

Tento stav podľa nich "zbavuje žiadateľov o azyl a utečencov prístupu k právam a službám, čo je v rozpore s právnymi predpismi EÚ a vnútroštátnou legislatívou".

Na gréckych ostrovoch v Stredozemnom mori, kam prichádza mnoho migrantov bez dokladov, sú tábory pre migrantov preplnené.

Na ostrove Kos sa pre nich až do registrácie vzťahuje neformálny režim "zadržiavania" bez prístupu k lekárovi. Zdravotnícky personál pritom odišiel z tábora koncom októbra. Na Samose je pre 4000 ľudí iba jeden lekár.

Migranti na ostrove Lesbos sú v niektorých prípadoch zadržiavaní mesiac. Na Rodose vôbec nie je záchytné stredisko, hoci na ostrov dorazilo tento rok približne 5000 ľudí.

Grécke ministerstvo pre migráciu agentúre AFP uviedlo, že sa usiluje o zlepšenie podmienok na svojich ostrovoch a urýchlenie snáh očakáva v najbližších dňoch až týždňoch.

Medzi januárom až začiatkom novembra prišlo do Grécka vyše 38.000 ľudí, čo je nárast o približne 20.000 v porovnaní s celým rokom 2022.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.