Zora 11.11.2023 15:46 Zobraziť v diskusii

Re: Nelegálna migrácia na Slovensku, v Čechách a blízkych krajinách

Srbská polícia počas akcie objavila 4500 nelegálnych migrantov

Belehrad 9. novembra (TASR) - Srbská polícia počas celoštátnej operácie objavila za menej ako dva týždne 4500 nelegálnych migrantov. Akciu odštartovala prestrelka, pri ktorej zahynuli traja migranti.

Polícia počas razií v pohraničných oblastiach na juhovýchode a severe Srbska našla päť ručných strelných zbraní a automatických pušiek a vyše 1500 nábojov. Osem osôb zatkli pre podozrenie z pašovania ľudí a takmer 120 osôb úrady zadržali pre "rôzne trestné činy", uviedlo srbské ministerstvo vnútra.

"Ministerstvo vnútra bude v tomto boji pokračovať, kým sa nevyrieši problém nelegálnej migrácie a úplne sa nepreruší reťaz obchodovania s ľuďmi," uviedla polícia. Zhruba 3000 objavených migrantov bolo premiestnených do oficiálnych, štátom riadených prijímacích centier.

Pri streľbe medzi migrantmi neďaleko hraníc Srbska s Maďarskom 27. októbra zahynuli traja ľudia a ďalší bol zranený. Počas následnej akcie bolo skontrolovaných viac ako 81.000 vozidiel a 330 lokalít.

Srbsko leží na tzv. balkánskej trase, cez ktorú prúdili státisíce potenciálnych migrantov do Európskej únie. Mnohí utekajú pred vojnou alebo chudobou v Afrike, Strednej Ázii a na Blízkom východe.

Táto trasa bola v roku 2016 oficiálne uzavretá, ale migranti ju naďalej využívali, aj keď v oveľa nižšom počte. V uplynulých mesiacoch sa však na Balkáne odohrala séria potýčok medzi gangmi prevádzačov a migrantmi, pričom niektoré z nich mali smrteľné následky.

--

Na maďarsko-srbskú hranicu odišlo 136 našich policajtov: Budú preč celé týždne

Bratislava 10. novembra (TASR) - Do vyslaní na maďarsko-srbskú hranicu sa celkovo zapojilo 136 slovenských policajtov. V spoločných hliadkach tam pomáhajú chrániť schengenskú hranicu pred nelegálnou migráciou.

Polícia Slovenskej republiky o tom informuje na sociálnej sieti. "Slovenský kontingent bol do Maďarska vyslaný šesťkrát, pričom ide o dvojmesačné vyslania. Od 1. novembra do 20. decembra prebieha posledné tohtoročné vyslanie. Jeho súčasťou je 17 policajtov," priblížila polícia.

Počas predposledného vyslania, ktoré trvalo od 1. septembra do 31. októbra, zadržali slovenskí policajti viac ako 9500 osôb rôznych národností a 27 prevádzačov. Ako uviedli, najčastejšie išlo o osoby zo Sýrie, Afganistanu, Pakistanu, Turecka a Maroka.

--

Polícia obvinila muža, ktorý chcel previezť 2 neplnoletých migrantov

Bratislava 9. novembra (TASR) - Polícia počas akcie Escape zadržala 55-ročného muža, ktorý chcel nelegálne previezť dvoch neplnoletých migrantov do Nemecka. Obvinila ho z trestného činu prevádzačstva. TASR o tom informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

"Podľa zistení polície chcel previezť zo Slovenska do Nemecka dvoch neplnoletých cudzincov, ktorí sa na Slovensko dostali nelegálne a boli umiestnení v centre pre deti a rodiny," priblížila polícia.

Policajti pracovali na odhalení prípadov nelegálnej migrácie a prevádzačstva týkajúcich sa neplnoletých cudzincov už dlhšie. Skupina páchateľov mala operovať na území štátov Slovenska, Maďarska, Poľska, Česka a Nemecka. "Aby boli prevozy sofistikovanejšie a ich odhalenie ťažšie, menili autá aj trasy prevozov," dodala Bárdyová.

Príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii spolupracovali aj s kolegami z okolitých štátov, najmä z Českej republiky a Poľska. "V ostatnom období bolo v týchto troch krajinách obvinených 12 osôb pochádzajúcich najmä zo Sýrie, Turecka, Egypta a Palestíny. Pokúšali sa prepraviť cez územie SR do štátov západnej Európy minimálne 40 nelegálnych migrantov, ktorí boli dočasne umiestnení v centre pre deti a rodiny v Medzilaborciach," ozrejmila hovorkyňa.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.