Zora 11.11.2023 16:15 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Do nemocnice v Gaze dorazil konvoj so zdravotníckym materiálom

Gaza 9. novembra (TASR) - Konvoj so zdravotníckym materiálom dorazil do nemocnice Šífa v pásme Gazy, uviedli v noci na štvrtok Úrad OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

"Do tejto nemocnice prišla dodávka životne dôležitého materiálu druhýkrát od eskalácie konfliktu a začiatku totálneho obliehania pásma Gazy," uviedli spomínané organizácie. Dodali, že podmienky v tejto najväčšej nemocnici v pásme Gazy, ktorá je zároveň jedným z najstarších palestínskych zdravotníckych zariadení, sú "katastrofálne".

DPA upozornila, že pohotovosť aj nemocničné izby sú tam preplnené. Počet zranených sa neustále zvyšuje a dochádzajú lieky a anestetiká. Nemocnica Šífa je taktiež útočiskom pre mnohých obyvateľov pásma Gazy, ktorí zo svojich domovov ušli pred bojmi.

Izrael v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra zareagoval masívnym ostreľovaním i pozemnými útokmi, ako aj zastavením dodávok paliva, elektriny či vody do pásma Gazy.

Mnoho nemocníc v Gaze muselo zastaviť alebo obmedziť svoju prevádzku z dôvodu nedostatku paliva pre generátory elektriny. Palivo je potrebné aj na prevádzkovanie čističiek odpadových vôd a na zabezpečenie dodávok vody.

--

Červený kríž žiada ochranu pre zdravotnícke zariadenia v Gaze

Ženeva 10. novembra (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) požaduje ochranu zdravotníckych zariadení a pracovníkov v Pásme Gazy. V piatok upozornil, že zdravotnícky systém v palestínskej enkláve sa dostal do bodu, z ktorého niet návratu.

"Ničenie ovplyvňujúce nemocnice v Gaze sa stáva neúnosným a musí sa zastaviť," uviedol šéf delegácie MVČK v Gaze William Schomburg. "Životy tisícok civilistov, pacientov a zdravotníckeho personálu sú ohrozené," dodal.

MVČK uviedol, že jeho tímy v posledných dňoch doručili dôležité zásoby do zdravotníckych zariadení v Pásme Gazy. Tamojšia situácia vážne ovplyvňuje nemocnice a záchranné služby a vyberá si daň na civilistoch, pacientoch a personále.

"Preťažené, fungujúce na dochádzajúcich zásobách a vo zvýšenej miere nebezpečné, zdravotnícky systém v Gaze dosiahol bod, z ktorého neexistuje návrat," uviedol MVČK.

/.../

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze si izraelské útoky vyžiadali už viac než 11.000 obetí.

--

UNWRA: V Pásme Gazy zahynulo vyše 100 pracovníkov našej agentúry

Ženeva 10. novembra (TASR) - Šéf agentúry OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNWRA) Philippe Lazzarini v piatok oznámil, že vo vojne v Pásme Gazy bolo zabitých vyše 100 jej pracovníkov.

"Sme zdrvení. Bolo potvrdených vyše 100 zabitých kolegov z UNRWA. Boli to rodičia, učitelia, zdravotné sestry, lekári, členovia pomocného personálu," napísal Lazzarini na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. "UNRWA smúti, Palestínčania smútia, Izraelčania smútia. Na ukončenie tejto tragédie je teraz potrebné humanitárne prímerie," dodal.

UNWRA údaje o mŕtvych potvrdila ja vo videoodkaze. Šéf OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths reagoval, že je "zdrvený touto mimoriadne tragickou správou". Na sociálnej sieti X napísal: "Títo kolegovia boli svetlami nádeje a ľudskosti. V myšlienkami sme s ich rodinami a so všetkými našimi odvážnymi kolegami z UNRWA."

--

WHO: Dvadsať z 36 nemocníc v Pásme Gazy už nefunguje

Ženeva 10. novembra (TASR) - Dvadsať z 36 nemocníc v palestínskom Pásme Gazy už nefunguje, oznámila v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Dôvodom je intenzívne bombardovanie, zničenie a nedostatok zdravotníckych potrieb.

Doteraz fungujúce nemocnice pracujú len v núdzovom režime. Chýba im dostatok dezinfekcie, anestetík a tiež elektrina. V niektorých je tiež dvakrát toľko pacientov, ako lôžok, uviedla hovorkyňa WHO Margaret Harrisová.

WHO dostala v piatok správy o intenzívnych bojoch pri nemocnici Šifá priamo v Gaze, ale nemá informácie o rozsahu škôd, dodala Harrisová.

Nemocnica Šifá má ako jediná pediatrické oddelenie, na ktorom sú pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) alebo ktorí potrebujú dialýzu. Akékoľvek prerušenie činnosti ohrozuje život detí, dodala hovorkyňa agentúry patriacej pod OSN.

Správy o bojoch v blízkosti nemocníc zverejnili palestínske médiá a militantné hnutie Hamas, ktoré Pásmo Gazy ovláda.

Podľa riaditeľa nemocnice Šifá Muhammada abú Sálmíju "Izrael dnes cieli na nemocnicu Šifá už štvrtýkrát. Cieľom bombardovania sa stala budova kliniky pre ambulantných pacientov, kde prijímame naliehavé prípady a prepúšťame ľudí". Riaditeľ uviedol, že zabitých a zranených boli obrovské počty ľudí. Izraelská armáda tieto správy preveruje.

Izraelská armáda vo štvrtok informovala o útoku na vojenskú infraštruktúru Hamasu blízko nemocnice Šifá. Vojaci tam bojovali s desiatkam teroristov a zničili tunely a podniky na výrobu rakiet, dodala armáda.

Izraelské ozbrojené sily označili túto oblasť za jadro špionážnych a bojových akcií Hamasu.

--

OSN vyzvala Izrael, aby otvoril hraničný priechod Kerem Šalom

Ženeva 10. novembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok vyzvala Izrael, aby otvoril hraničný priechod Kerem Šalom s Pásmom Gazy.

"Rafah je druhým najlepším riešením, tým najlepším je Kerem Šalom," uviedol Jens Laerke, hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Hraničný priechod Kerem Šalom je podľa neho prispôsobený tomu, aby cezeň prechádzali kamióny, zatiaľ čo priechod Rafah na hranici Pásma Gazy s Egyptom je postavený primárne pre peších.

Okrem obáv o bezpečnosť sa tak pri presune humanitárnej pomoci na priechode Rafah opakovane vyskytujú problémy s logistikou. Naviac sa tam podľa Laerkeho náklad nedá skontrolovať, čo vedie k veľkým obchádzkam a zdržaniam.

Vo štvrtok prešlo cez Rafah do Pásma Gazy sedem sanitiek a 65 kamiónov s potravinami a zdravotníckym materiálom. Humanitárna pomoc začala cez Rafah do tejto palestínskej enklávy prúdiť 21. októbra. Odvtedy ju tam priviezlo 821 kamiónov.

Obyvatelia Pásma Gazy čelia veľkému nedostatku potravín, vody a liekov od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, na ktorý izraelská armáda reagovala odvetnými útokmi a blokádou tejto palestínskej enklávy. Už pred začatím vojny tam denne privážalo pomoc približne 500 kamiónov.

--

Irán: Rozšíreniu vojny medzi Izraelom a Hamasom sa nedá vyhnúť

Teherán 10. novembra (TASR) - Rozšíreniu vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas sa nedá vyhnúť, vyhlásil v piatok iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

"Vojna proti civilistom v Pásme Gazy sa zintenzívňuje a rozšírenie vojny (medzi Izraelom a Hamasom) je už teraz nevyhnutné," povedal Abdollahján v telefonickom rozhovore s katarským ministrom zahraničných vecí šejkom Muhammadom bin Abdarrahmánom Ál Sáním. Jeho vyjadrenie zverejnili na webstránke iránskeho ministerstva.

/.../

Irán ako finančný aj vojenský podporovateľ Hamasu označil útok Hamasu za úspech, poprel však, že by sa na ňom zúčastnil. Iránsky prezident Ebráhím Raísí uviedol, že "podporu odbojových skupín považuje za povinnosť svojej krajiny". Trval však na tom, že konať musia samostatne. Teherán taktiež podporuje libanonské militantné hnutie Hizballáh, ktoré od útoku Hamasu útočilo na Izrael na jeho hraniciach s Libanonom.

Raísí sa v sobotu zúčastní na summite arabských lídrov v saudskoarabskom hlavnom meste Rijád. Predpokladá sa, že lídri na ňom budú naliehať na ukončenie izraelských útokov na Pásmo Gazy skôr, než sa násilie rozšíri do iných krajín.

Irán neuznáva štát Izrael a od islamskej revolúcie v roku 1979 považuje podporu Palestínčanov za ústredný bod svojej zahraničnej politiky.

--

Jemenskí húsíovia tvrdia, že zostrelili americký dron

Saná 8. novembra (TASR) - Jemenskí húsijskí povstalci v stredu uviedli, že pri pobreží Jemenu zostrelili americký dron. Podľa povstalcov Washington dron vyslal na podporu Izraelu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Naše vzdušné sily dokázali zostreliť americký MQ-9 (Reaper), zatiaľ čo vykonával nepriateľské sledovacie a špionážne aktivity v jemenských teritoriálnych vodách v rámci americkej podpory Izraela," uviedli húsíovia vo vyhlásení.

Vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany neskôr potvrdil, že jemenskí vzbúrenci "zostrelili americké vojenské bezpilotné lietadlo MQ-9 pri pobreží Jemenu".

Americká armáda bezprostredne na toto vyhlásenie nereagovala.

Húsíov podporuje Irán a sú súčasťou "osi odporu" voči Izraelu. Húsijskí povstalci sa prihlásili k viacerým dronovým a raketovým útokom od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

"Nepriateľské aktivity neodradia ozbrojené sily Jemenu od pokračovania ich vojenských operácií proti izraelským subjektom a útlaku Palestínčanov," dodali húsíovia.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.