Zora 11.11.2023 16:21 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Je čas na sankce proti Izraeli, míní belgická vicepremiérka

8. 11. 2023

K přijetí sankcí proti Izraeli vyzvala kvůli úderům židovského státu v Pásmu Gazy belgická vicepremiérka Petra De Sutterová. Politička za zelenou stranu Groen zároveň vznesla požadavek na vyšetření útoků na nemocnice a uprchlické tábory v palestinské enklávě, na níž Izrael útočí v odvetě za krvavé útoky teroristického hnutí Hamás ze 7. října.

„Je čas na sankce proti Izraeli. Déšť bomb je nehumánní,“ řekla podle agentury Reuters De Sutterová listu Nieuwsblad. „Je jasné, že Izrael se nestará o mezinárodní požadavky na příměří,“ dodala.

De Sutterová též řekla, že Evropská unie by měla okamžitě pozastavit svou asociační dohodu s Izraelem, která prohlubuje vzájemnou hospodářskou a politickou spolupráci.

Požaduje také, že by měl být zaveden zákaz dovozu produktů z okupovaných palestinských území. Sankce chce zavést i proti násilným osadníkům, politikům a vojákům odpovědným za válečné zločiny, kterým by měl být zakázán vstup do EU.

Zároveň řekla, že Belgie by měla navýšit finanční prostředky pro Mezinárodní trestní soud v Haagu, aby mohl řádně vyšetřovat vzdušné útoky, a zároveň přiškrtit přísun peněz pro Hamás. /hádam si teta nepletie Hamas s civilistami/


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.