Milo 11.11.2023 17:31 Zobraziť v diskusii

Re: História a prepisovanie dejín

Nová učebnica ruskej histórie prepísaná po kritike čečenských úradov

Kontroverzia vznikla kvôli pasáži z učebnice dejepisu pre 10. ročník, ktorej autormi boli bývalý ruský minister kultúry Vladimir Medinskij a politológ Anatolij Torkunov . Jeden z odsekov na stránkach príručky hovoril o tom, že Čečenci, Inguši, Kalmykovia, Balkánci a Krymskí Tatári počas Veľkej vlasteneckej vojny spolupracovali s nacistami. V učebnici sa uvádza, že za to sa sovietska vláda rozhodla „podrobiť ich kolektívnemu trestu“ - deportáciam do východných oblastí krajiny.

Toto vysvetlenie vyvolalo nespokojnosť v Ingušsku a Čečensku. Predseda republikánskeho parlamentu Čečenska Magomed Daudov v príspevku na sociálnej sieti VKontakte prisľúbil, že sa na túto otázku pozrie v mene hlavy republiky Ramzana Kadyrova .

Daudov poznamenal, že Medinskému doručil stanovisko čečenského politika a uistil, že je pripravený „uviesť do poriadku“ pasáž z učebnice.

Podľa Bazu je teraz kapitola o deportáciách ľudí upravená, o zmenách boli okamžite informované úrady Ingušska a Čečenska. Teraz pasáž hovorí, že vysťahovanie národov bolo „tragickou stránkou“ a v „podmienkach blízkosti frontu“ boli „nerozlišujúco obvinení zo zrady“. Spravodlivosť pre deportovaných na základe nového výkladu v príručke bola neskôr obnovená v ZSSR a Ruskej federácii.

https://lenta.ru/news/2023/09/28/historysd/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.