Zora 11.11.2023 21:57 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

V nemocnici Šifá v Gaze zomreli dve predčasne narodené deti

Jeruzalem 11. novembra (TASR) - Izraelské zoskupenie Lekári za ľudské práva (PHR-IL) tvrdí, že v dôsledku výpadku dodávok elektrickej energie v najväčšej nemocnici v Gaze zomreli dve predčasne narodené deti. Izraelské združenie o tom informovalo s odvolaním sa na lekárov z nemocnice Šifá.

"Môžeme oznámiť, že v dôsledku nedostatku elektrickej energie prestala fungovať jednotka intenzívnej starostlivosti pre novorodencov. Dve predčasne narodené deti zomreli a existuje reálne riziko ohrozenia života ďalších 37 predčasne narodených detí" hospitalizovaných v nemocnici Šifá, uviedla mimovládna nezisková organizácia PHR-IL citovaná denníkom The Times of Israel (TOI).

Britská stanica BBC, ktorá o tom tiež informovala, uviedla, že túto správu nie je možné nezávisle overiť.

Podľa BBC izraelská armáda priznala, že oblasť okolo nemocnice Šifá sa stala dejiskom prudkých bojov izraelských vojakov s militantmi radikálnej palestínskej organizácie Hamas.

Plukovník Moše Tetro, ktorý vedie izraelský koordinačný a styčný úrad (CLA) pre Gazu, v sobotu podľa TOI spresnil, že izraelské jednotky bojujú proti Hamasu v blízkosti nemocnice, pričom však "na nemocnicu sa nestrieľa a nie je obliehaná".

Uviedol tiež, že východná strana nemocnice zostáva otvorená a "každý, kto chce odísť, môže".

Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v sobotu večer na sociálnej sieti X uviedla, že útoky na nemocnicu Šifá sa v posledných hodinách dramaticky zvýšili. Situáciu označila za katastrofálnu.

Nemocnica Šifá je najväčším zdravotníckym zariadením v Pásme Gazy, dodala agentúra AFP.

--

Najväčšia nemocnica Šifá v Pásme Gazy už nie je v prevádzke

Tel Aviv/Gaza 11. novembra (TASR) - Nemocnica Šifá, ktorá je najväčším zdravotníckym zariadením v Pásme Gazy, už nie je v prevádzke, vyplýva z vyjadrení tamojšieho zdravotníckeho personálu a palestínskeho ministerstva zdravotníctva.

"Už nie je elektrina," uviedol pre DPA britsko-palestínsky chirurg Ghassan Abu Sitta, ktorý pripomenul, že do areálu tejto nemocnice dopadli aj rakety. "Väčšina personálu nemocnicu opustila... Zranení, ktorí mohli, odišli," dodal.

O ťažko zranené osoby sa podľa neho stále stará jadro tímu tamojších zdravotníkov. DPA pripomína, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

V nemocnici Šifá sa mali nachádzať tisícky chorých a zranených ľudí, ako aj ďalšie tisíce utečencov, ktorí tam hľadali útočisko pred bojmi. Palestínske ministerstvo zdravotníctva ďalej uviedlo, že v spomenutej nemocnici už nie sú ani zásoby potravín a vody a nefunguje ani telefonické spojenie.

Podľa vyjadrení britsko-palestínskeho chirurga funguje v súčasnosti v Pásme Gazy už len jediná väčšia klinika, ktorou je nemocnica al-Ahlí.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.