Lin 12.11.2023 12:21 Zobraziť v diskusii

Re: História a prepisovanie dejín

@graul

Ano. Ne všichni, ale někteří ano. Asi jako na UA. Kolaboranti byli v každé zemi, porobené nacisty. Ale to se ke srovnání s tímto případem nehodí. Jen zběžně - o co jde:

Čečenci nebo Ingušové přežívali jako kmeny a neměli vlastní stát. Někdy v 18. století je kosili Turci a donutili k islámu. Kavkazské národy jsou velmi hrdé, že svoboda je jim nade vše. Při tažení ruského impéria je žádali o pomoc proti Turkům - což se i stalo. Jenže území bylo přičleněno pod správu carství. Ti tzv. krymští Tataři jsou stejný případ. Po rozpadu impéria území zůstala pod sovětskou správou, ale měla svou autonomii. No a po příchodu nacistů v nich jmenované národy (etnika) viděly šanci na samostatnost a vlastní stát.

Po válce - právě z důvodu nebezpečí dalších rozmíšek, útoků a teroru - byly některé národy přemístěny nebo rozděleny. To samé se stalo i na západní Ukrajině, kde byla některá etnika přemístěna na bývalé německé území. Třeba území dnešního Polska poblíž hranice s Německem byla osídlena přesunem z Ukrajiny. Zajímavost - tamní obyvatelé se i dneska svým chováním odlišují od Poláků z centrálního Polska.

Prosím, je to velmi zjednodušeně, abych k tomu nemusela hledat to, co si už nepamatuju a nevím přesně. Jen podotknu, že tento proces po válce = přesunutí etnik a menšin - nebyl žádným "stalinským excesem". Co si pamatuju, probíhalo to po Evropě - namátkou Francie nebo Itálie.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.