Zora 12.11.2023 17:04 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Rakúska

Majitel restaurace v Rakousku to tvrdě schytal za větu o vepřovém mase

10. 11. 2023

Notnou sprchu kritiky schytal majitel restaurace v hornorakouském lázeňském městě Bad Ischl za to, že vybízel ke konzumaci vepřového masa způsobem, který by mohl být vnímán jako výraz náboženské nesnášenlivosti.

Ve snaze přilákat zákazníky napsal křídou na černou tabuli vystavenou před vchodem do podniku následující větu: „Lidé, kteří jí vepřové maso, jsou z pohledu statistiky méně náchylní k tomu, aby sebe nebo jiné vyhodili do povětří.“

Počínání majitele restaurace odsoudili nejen kolemjdoucí, ale i mnozí účastníci diskuzí na sociálních sítích. Vepřové maso totiž nekonzumují například muslimové, protože islám považuje prase za nečisté zvíře, a nejedí jej ani Židé.

Jedna uživatelka napsala, že zmíněnou restauraci už dlouhá léta ráda navštěvuje, ale že ji věta na tabuli hluboce zklamala a zranila. „To není žádný humor, ale jasný rasismus,“ uvedla.

Rozhořčení ve veřejnosti bylo natolik silné, že se podle serveru oe24.at chystaly před restaurací demonstrovat i školní třídy.

Šéf podniku mezitím „zařadil zpátečku“. Na Facebooku napsal, že inkriminovanou větu našel na internetu a že vše mínil jako nadsázku a satiru.

„Uvedenou větu lze bohužel chápat jako nábožensky nenávistnou, což jsem si uvědomil až později. Tímto se veřejně omlouvám,“ uvedl s tím, že nikdy neměl v úmyslu někoho záměrně urážet nebo zraňovat.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.