Lin 12.11.2023 19:04 Zobraziť v diskusii

Re: História a prepisovanie dejín

@Zora

Já plně chápu, proč ta učebnice vyvolává takový rozruch u neruských národů, jejichž historie je nějak s Ruskem či SSSE spojená. Nejde o žádné přepisování dějin či falšování - to v žádném případě. Jde o ruský pohled v ruské učebnici. A ten bude vždy jiný - ovšem ne lživý. Z jejich pohledu je to pravda. Stačí si vzpomenout, co ruská strana tvrdí o roce 1968 u nás. Z jejich pohledu pravda - z našeho ne. V případě Československa ruské tvrzení o tom, že se na ministerstvu zemědělství v srpnu 68 našli zbraně, je pravdivé. Ovšem není pravdou, že to byly zbraně pro nějaké povstání. Byly to zbraně pro Lidové milice, což sovětská strana tehdy nepochopila a nepřijala. Ty zbraně byly takové to "co se kde našlo", žádné moderní kousky. Směska každý pes jiná ves. Byly tam sbírané a uchované už od konce války.

Toto není, prosím, jen můj myšlenkový závěr. Tvrdí to lidé, kteří "do věci" viděli. Já si to jen přečetla a výpovědi sesbírala, protože r. 68 jsem prožívala jako malé dítě - tj- v pohodě a hrách.

A teď, pokud toto bude v ruské učebnici pro sředoškoláky, tak si umíte představit ten odpor a povyk u nás.

Prosím, není to ale přepisování dějin. Jde o "vidění situací a událostí" z různých pohledů. I v životě to tak je. Když dva prožijí tutéž situaci, jejich výpověď nebude stejná a stane se, že někdy bude i dost odlišná. Ono se to děje i dneska. Jak myslíte, že budou informovat syrské učebnice o vpádu IS? Jak se o tom budou učit v USA? Nebo dnešní válka v Gaze. Jinak to vidí Izrael, jinak Palestinci nebo muslimové ve světě. Je to něco jiného než vyložené lhaní typu "Saddám má chemické zbraně" nebo "Kaddáfí vraždí své lidi a porušuje lidská práva".

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.