Lin 13.11.2023 12:56 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Chtěla bych se vrátit k tématu Kadyrov. Zora zde dala několik souvisejících zpráv a tak možná u některých čtenářů vznikají různé otázky na toto téma.

Je Kadyrov přidrzlý muslim, Rusy nenávidějící? Čeká jen na příležitost, aby Rusko zradil? Proč mu to Putin toleruje, proč si to Rusko nechá líbit? A podobné otázky.

Jak už jsem psala, kavkazské národy mají poněkud odlišný životní styl i priority. Některé byly Turky donuceny k islámu a tím se odlišují od ruských národů z rovin a od řek ještě víc. Jsou také výbornými válečníky, protože se po staletí museli bránit různým hrozbám. Obdobné je to s Afghánci. Na tomto národě si vylámali zuby už mnozí - od Angličanů přes Rusy i Američany. Jediné, s čím tam kdysi - na konci 19. století a pak znovu, po druhé válce - uspěli Rusové, byly dohody. Nepokoušet se o žádnou porobu, ale spolupracovat!

Dodnes v Afghánistánu na Rusy a sověty vzpomínají v dobrém. Říkají, že Angličan je naučil pěstovat mák (na opium), ale Rusové obilí, zeleninu, bavlnu. Dnes vám v Afghánistánu řeknou, že po sovětech jim tam zůstaly továrny, silnice, školy, vedení vody. Po Američanech jen sirotci a rozbitá země.

Po takovýchto zkušenostech dnešní Rusko postupuje i s ostatními kavkazskými národy = po dobrém a cestou přátelství a spolupráce. Kavkaz - to je tzv. měkké břicho Ruska a tuto cestu chtěl využít nejen Hitler nebo USA - po poradách Břežinského. Kdo otevře kavkazskou cestu, ten dobude Rusko.

Takže je jasné, proč si Rusko musí udržovat v této oblasti spojence. Klan Kadyrovů pře lety dobře pochopil, že "západ" je jen využívá, kdežto Rusko své sliby plní. Dneska toto Ramzar K. i vyučuje v "hodinách náboženství" (nevím, jak to nazvat), kde poukazuje třeba na osud Kurdů, kteří umírají za slib vlastního státu, který po desetiletích stále nemají.

Dalším hlediskem je náboženství = udržet smír mezi náboženstvími, co jich ve federaci je. A muslimů je nemálo. Kadyrov patří k velmi uznávaným v muslimském světě - tedy pomáhá Rusku i v tomto směru.

Podobné je to ve světovém měřítku = v muslimském světě vůbec. Rusko má svým přístupem, jednáním i diplomatickým chováním velmi dobré předpoklady udržet si v muslimském světě vážnost i důvěru. I v tomto je Kadyrov nápomocný - viz jeho velmi dobré vztahy a váženost v Saúdské Arábii. Tady prošlapal cestičku ruské diplomacii a pomohl tak vylepšit diplomatické vztahy s celým Blízkým východem.

Takže - Kadyrov a jeho rodina se z našeho pohledu může jevit jako protekční a rozhýčkaný fracek - ale on plní to, co Rusko potřebuje. A má za to minimálně spokojený život ve své zemi za hospodářské podpory Ruska.

Občas se dá dočíst názorů, že Rusko podporuje vznik chalifátu a islám jako univerzální náboženství pro svět. Nene..... nic takového v tom není. Když si pohledáte statistiky, kolik lidí na světě islám vyznává, tak se budete snažit v rámci přežití zachovávat náboženské příměří. Když máte na svém území tolik druhů náboženství a nechcete žádné bratrovražedné války, pak je nutností zachovávat náboženskou snášenlivost a nikoho neprotěžovat. A o to se Rusko snaží. Nejen s islámem.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.