Peter MMXX 13.11.2023 20:28 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Stretnutie Biden-Si má aj širší ekonomický rozmer

▪️Obe krajiny sú teraz ako dvaja boxeri na dopingu – sú v stave rozsiahleho kreditného pumpovania ekonomiky. Kde sa to najskôr zastaví – odtiaľ budú bežať investori ku konkurentovi. Čím ďalej, tým je to horšie – na každý nový krok potrebujete ešte viac infúzií. Ak Spojené štáty padnú, Čína zostane jedinou veľkou ekonomikou, do ktorej sa budú hrnúť investori.

▪️Spojené štáty v skutočnosti vedú nevyslovenú investičnú vojnu proti Číne – poslední veľkí investori ako Black Rock zatvárajú svoje zastúpenia v Číne – Čína zažíva najväčší odliv investícií od roku 1998. Biden plní svoj sľub, ktorý dal Si Ťin-pchingovi - "Americkí investori odídu z Číny."

Vrchol obmedzovania investícií môže prísť s operáciou v Taiwanskom prielive.

▪️Spojené štáty americké zavádzajú ďalšie obmedzenia dodávok mikročipov a zavádzajú masívne sankcie voči čínskym spoločnostiam. Čína na to odpovedá zákazom vývozu gália a germánia (niekto povedal, že to odstránia, no odstránili to?) a teraz grafitu. Zavádza sa štatistický systém evidencie exportu všetkých vzácnych zemín – ide o prípravu na radikálnejší krok.

▪️Spojené štáty hrozia rozšírením vojny na Blízkom východe a „ropou na 300“ pre Čínu. Takáto ropa tvrdo zasiahne aj Európu, ktorá nakupuje čínsky tovar.

▪️Čína aktívne predáva americké štátne dlhopisy, čo značne znehodnocuje ich vplyv na globálnom trhu. Ide o reakciu na klesajúce investície.

▪️Čína je dosť pomalá, ale sebavedomo devalvuje jüan - za posledný rok a pol to je 5-6%. V zahraničnom obchode nám to umožňuje kompenzovať sumu 200 miliárd dolárov – porovnateľnú s rusko-čínskym obchodom.

▪️Čína prekročila červené čiary a v skutočnosti rýchlo internacionalizuje platby v jüanoch: samozrejme, tieto platby nahrádzajú platby v dolároch.

▪️Spojené štáty zasahujú tie vlády, kde sa aktívne využívajú čínske úverové linky – Pakistan, Srí Lanka atď.

▪️Spojené štáty skutočne nasmerovali veľa úsilia na narušenie Fóra pásu a cesty – predovšetkým pri účasti štátov Blízkeho východu.

▪️USA nezrušili Trumpove obchodné clá.

Neexistujú žiadne známky spomalenia tempa ekonomickej eskalácie medzi Čínou a Spojenými štátmi: na vytvorenie viac priateľskej atmosféry v rokovaniach Čína znížila intenzitu v médiách, kúpila sójové bôby a zablahoželala americkým veteránom – ale trend k eskalácii a súťaž o svetové prvenstvo zostala.

https://t.me/shuohuaxia/12881

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.