Zora 15.11.2023 21:13 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

10.11.23

Všetky zdravotné poisťovne hlásia stratu. Najväčšiu sekeru má VŠZP

Zdravotné poisťovne (ZP) boli ku koncu septembra v strate. Najväčšiu vykázala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, takmer 108 miliónov eur. Jej likviditu zlepšilo dofinancovanie sektora o 316 miliónov eur, no aj naďalej má záporné vlastné imanie.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera bola v strate 5,7 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa takmer 8,3 milióna eur. 

--

Nedostatok pracovníkov na Záhorí vykrývajú cudzinci

7. novembra 2023

Pozície, ktoré sa zamestnávateľom nedarí obsadiť obyvateľmi regiónu, vykrývajú cudzinci. Občanov tretích krajín s informačnou kartou, teda bez povolenia na zamestnanie, pracovalo ku koncu septembra v okrese Malacky 1314, v okrese Senica 165 a v okrese Skalica 258. Najviac bolo Ukrajincov (Malacky 920, Senica 119, Skalica 231), ďalej išlo najmä o Srbov, občanov Severného Macedónska, ale napríklad aj Indonézie.

S udeleným povolením na zamestnanie pracovalo v septembri v Malackom okrese 1327 cudzincov, v okrese Senica ich bolo 86 a v okrese Skalica 235. V tejto kategórii zamestnancov popri Ukrajincoch tvorili početnú skupinu Indovia, ktorí sú zamestnaní hlavne v okrese Malacky. Títo cudzinci na Záhorí pracujú najmä ako montážni pracovníci v strojárskej výrobe, v okrese Senica ich však veľa pôsobí aj na pozíciách vodičov nákladných áut a kamiónov a v okrese Skalica napríklad v oblasti spracovania kože a kožušín.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.