Zora 15.11.2023 21:17 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Procesy záchrannej zdravotnej služby sa digitalizujú

Bratislava 9. novembra (TASR) - Procesy záchrannej zdravotnej služby sa digitalizujú. Štátne záchranky a záchranná zdravotná služba ZaMED budú v ostrej prevádzke testovať tablety a nový softvér. Symbolicky ich vedeniu poskytovateľov vo štvrtok odovzdala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

"Tablety budú prepojené na informačné systémy nemocničné aj na informačné softvéry operačného strediska. Verím, že elektronizáciou, digitalizáciou a napredovaním sa uľahčí práca posádkam záchrannej zdravotnej služby (ZZS), ale predovšetkým, že to bude mať na dosah na čo najrýchlejšie kvalitné poskytnutie zdravotnej starostlivosti pre pacientov," skonštatovala.

Nové softvérové a hardvérové riešenie prináša kvalitnejšie a rýchlejšie riadenie a informovanejšie strategické rozhodnutia poskytovania záchrannej zdravotnej služby. Rieši problém s administratívnym zaťažením posádok ZZS. Záchranárom napríklad umožní prístup k pacientskemu sumáru Národného centra zdravotných informácií. Nemocnice zase po novom budú mať okamžitý prístup k informáciám o smerovaní pacienta k nim vrátane predpokladaného času príjazdu.

Nový systém je podľa riaditeľa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Júliusa Pavča k dispozícii pre všetky ambulancie ZZS na Slovensku. "Dnes sme odovzdali prvé tablety a ich testovanie bude trvať do konca roka. Naším plánom je, aby nimi do tohto termínu disponovali všetky ambulancie ZZS," dodal.

--

14.11.23

Nastane posun pri tom, kto nás bude očkovať? Prevratný program sa môže o dva roky stať skutočnosťou!

Slovenská lekárnická komora (SLeK) očakáva, že prví farmaceuti by mohli začať očkovať proti chrípke v lekárňach na jeseň 2025. Vyplýva to z jej stanoviska pre TASR. Očkovanie v lekárňach bude legislatívne možné od januára 2024, no podľa lekárnikov sa bude môcť spustiť až po prijatí a schválení ďalších zmien.

Komora ozrejmila, že jednou z podmienok zavedenia očkovania proti chrípke vo verejných lekárňach je absolvovanie akreditovaného certifikačného programu farmaceutov. "Program je predložený akreditačnej komisii ministerstva zdravotníctva a čaká sa na jeho schválenie. Až následne sa budú môcť spustiť prvé vzdelávacie kurzy farmaceutov," vysvetlila s tým, že po absolvovaní programu musí farmaceut absolvovať ešte prax u všeobecného lekára. "Teoreticky prví očkujúci farmaceuti by mohli byť na jeseň 2025," dodala.

Farmaceuti majú podľa SLeK o akreditované vzdelávanie záujem. "Väčšina farmaceutov na Slovensku prejavila v prieskume z roku 2021 záujem absolvovať akreditované vzdelávanie, ktoré ich pripraví na možnosť očkovať proti chrípke vo verejných lekárňach," uviedla komora pre TASR.

Možnosť očkovať dospelých proti chrípke v lekárňach od budúceho roka prinesie novela zákona o liekoch, ktorú v júli podpísala prezidentka. Jej cieľom je zvýšiť zaočkovanosť. Pre lekárne pôjde o dobrovoľnú činnosť.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.