Zora 16.11.2023 16:50 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Latinské Ameriky

V Brazílii vyvíjejí novou vakcínu proti závislosti na kokainu

 10.11.2023 

Dosavadní testy mají podle vědců slibné výsledky. Vakcína vyvolává imunitní reakci, která brání efektům drogy na narkomana.

Tým vědců z Brazilské federální univerzity v Minas Gerais vyvíjí inovativní vakcínu proti závislosti na kokainu, napsaly Euronews.

Léčba nazvaná Calixcoca vyvolává imunitní reakci, která blokuje přístup kokainu a cracku do mozku. Zjednodušeně řečeno, vakcína by fungovala tak, že by zabránila narkomanům, aby se z drogy „sjeli“.

Lék se v současné době testuje na zvířatech. Brzy budou vědci provádět testy na lidech. Podle tvůrců vakcína aktivuje speciální protilátky, které se naváží na molekuly kokainu v krvi, které se příliš zvětšují, kvůli čemuž se nemohou dostat do mezolimbického systému mozku, zodpovědného za produkci dopaminu.

Pozoruhodné je, že účinek vakcíny přetrvával i u potomků testovaných myší, což naznačuje, že by se v budoucnu mohla používat i k ochraně nenarozených dětí před účinky drog.

Vakcínu se doporučuje podávat lidem, kteří právě opustili péči lékařů. Zároveň by se podle vědců nemělo zapomínat na tradiční metody rehabilitace. Jeden z tvůrců léku a psychiatr Federico Garcia řekl médiím: „Neexistuje žádná specifická registrovaná léčba závislosti na kokainu a cracku. V současné době využíváme kombinaci psychologického poradenství, sociální pomoci a rehabilitace, pokud je to nutné.“ Podle jeho názoru by Calixcoca mohla být důležitým nástrojem, který by pacientům pomohl v kritických fázích zotavování, například při odchodu z léčebny.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.