Zora 17.11.2023 09:51 Zobraziť v diskusii

Re: Andrej Devjatov

@graul

Zrovna predvčerom som si pozrela film, kde írsky terorista vyslovil myšlienku o tom, ako sa mu hnusia všetky náboženstvá kvôli nábožensky motivovaným bojom, do ktorých sa priebežne zapojil. /Presné znenie si chcem zapísať./ Bojoval počas života na rôznych frontoch a všetky boje boli nábožensky motivované.

Chápem, že ti tie náboženské balasty prekážajú. Aj mne prekážajú. Ale napriek tomu - aspoň ja to tak beriem - ma taký článok pohne k úvahe, či sú odprezentovaní svätci naozaj "svätí". To je podľa mňa to podstatné. A nielen k úvahe, ale aj k hľadaniu.

A preto - články nie sú ponúknuté ako jediná pravda, ale ako texty doplňujúce napr. spasiteľské bláboly o politikoch. Niet väčšej chyby ako bezvýhradne veriť politikovi.

Aj medzi vatou sa dá nájsť maličké čosi, čo stojí za úvahu či preskúmanie. Najlepšie vlastné, to si človek zvykne dobre zapamätať.


----

Text sa objavil v roku 2001.

Treba to brať s rezervou ako Protokoly:

Tento prejav predniesol Menachem Mendel Schneerson v roku 1994. O jeho pravosti sa vedú mnohé diskusie, podobne ako sa kedysi viedli spory o platnosti „Protokolov sionských mudrcov“,

Napriek tomu pri čítaní Protokolov nemáme pocit, že sú nereálne.


Irak, Srbsko:

"ohňom a mečom zničíme všetky nacionalistické hnutia, ktoré sa snažia vyviesť ľudí z nášho diktátu, ako sa to stalo v Gruzínsku, Arménsku a Srbsku"

"Peniaze bombardujú tých, ktorí nám vzdorujú – Iračanov, Srbov a v budúcnosti aj Rusov."


1995 - bombardovanie v Srbsku:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Rozhodn%C3%A1_s%C3%ADla


MMS zomrel v r. 1994

https://en.wikipedia.org/wiki/Menachem_Mendel_Schneerson veľmi zaujímavá jazyková verzia

https://cs.wikipedia.org/wiki/Menachem_Mendel_Schneerson


Ešte 1 vec - nie je problém čokoľvek vsnunúť do starého textu. Robilo sa to pred stáročiami, je to dnes inak?

--

Neberme články, úvahy, glosy ako stopercentné pravdy. Berme ich - a jednotlivosti v nich - ako podnety hodné preskúmania.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.