Milo 19.11.2023 10:11 Zobraziť v diskusii

Re: Ázia - ostatné

Ešte pred pár rokmi by toto tlačové agentúry nezaujalo. "Robot po prvý raz zabil človeka" je však príťažlivejší titulok ako "V sklade na zeleninu prišlo k smrteľnej nehode" - prišiel čas posunúť pohľad verejnosti na robotizáciu ďalej.

Ak je problém s dôležitým senzorom, stroj sa musí automaticky vypnúť - to je jednoduché bezpečnosné pravidlo, ktoré určite bolo súčasťou algoritmu stroja a muselo ísť o neopatrnosť opravára, ktorý (podľa správ) vedel, že porucha existuje a pravdepodobne stroj nechal na otestovanie bežať "nasilu" - obídením bezpečnostných systémov zariadenia. Je to niečo ako keď poistku v pokazenom kávovare nahradíte drôtom a následne vám kávovar vzbľkne - je na vine algoritmus/konštrukcia kávovaru?

O zabíjajúcich robotoch by sa dalo skôr písať v súvislosti s "inteligentnými" zbraňovými systémami - zameriavačmi, dronami a im podobnými. Nie je napríklad mína vraždiaci robot? Zdá sa,že ich vražedný potenciál etické diskusie nevyvoláva.

V celosvetovo prevádzkovanom pokryteckom systéme, v ktorom po tisícročia "kresťanská" cirkev s jej prikázaním "Nezabiješ" viedla národy k masovým vraždám v mene viery, kde sa v mene boja za "slobodu a ľudské práva" bombardujú mestá a kde sa v mene ochrany zdravia vpichávajú deťom pokusné jedy, je diskusia o morálnych kódexoch pre umelú inteligenciu iba ďalším pokračovaním v indoktrinácii más. Témy sa menia, princíp zostáva.

Nejde o vieru, nejde o slobodu, nejde o zdravie. Ide o boj o moc medzi tými, ktorí jej už aj tak majú príliš veľa.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.