graul 21.11.2023 21:19 Zobraziť v diskusii

Re: Krachujúce banky

Nerealizované straty nie je zlátanina, ale vyjadrenie, že síce na papieri majú cenné papiere stratu podľa aktuálneho kurzu voči kurzu, za ktorý sa realizoval nákup, ale nie je to reálna strata, lebo cenné papiere sú stále držané, držiteľ ich nepredal.

Ak banka kúpila dlhopis za kurz 102 a dnes má dlhopis kurz 100,5 , tak má nerealizovanú stratu 1,5 dolára na 100 dolárov, lebo ich drží, ale nepredáva. Ak kurz stúpne na 103, vtedy je v zisku 1 dolár na 100. Ak ho pri tom kurze aj predá, tak má realizovaný zisk, ak ho drží ďalej, tak v účtovníctve má nerealizovaný zisk.

Kurz dlhopisov klesá, ak sa zvýšia úrokové sadzby. Ak majú aktuálne dlhopisy výnos 4 %, tak pri zvýšení sadzieb centrálnou bankou klesne ich aktuálny kurz, aby výnos odrážal novú úroveň sadzieb, lebo novovydané dlhopisy už budú mať vyššie výnosy (úrokovú sadzbu) ako predtým emitované dlhopisy a všetci budú kupovať dlhopisy s vyšším úrokom.

To je zjednodušené vysvetlenie princípu, v realite je to komikovanejšie, lebo sa špekuluje na rast/pokles úrokov v predstihu a podľa toho sa buď nakupuje, alebo predáva. Preto správa v stredu večer o 20:00 nášho času, že FED zdvihol úroky nemusí mať žiaden vplyv na kurzy, lebo obchodníci to už zarátali vopred do ceny.

Inak povedané, nerealizovaný/realizovaný zisk/strata je trhové ocenenie portfólia cenných papierov, ktoré máš v držbe. Napríklad v podielovom fonde správcovskej spoločnosti, alebo v druhom pilieri dôchodkového sporenia.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.