Zora 21.11.2023 22:23 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Izraele

Juhoafrický prezident obvinil Izrael z vojnových zločinov a genocídy

Johannesburg 21. novembra (TASR) - Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v utorok obvinil Izrael, že sa v Pásme Gazy dopúšťa vojnových zločinov a "genocídy".

"Kolektívne trestanie palestínskych civilistov prostredníctvom nezákonného použitia sily zo strany Izraela je vojnový zločin. Úmyselné odopieranie liekov, paliva, potravín a vody obyvateľom Gazy sa rovná genocíde," uviedol Ramaphosa v prejave na mimoriadnom on-line summite rozvíjajúcich sa krajín BRICS.

Ramaphosa vyzval na "okamžité a komplexné prímerie" a nasadenie síl OSN "na monitorovanie ukončenia nepriateľských akcií a ochranu civilistov". "Ako jednotlivé krajiny sme prejavili vážne znepokojenie nad umieraním a skazou v Gaze," dodal.

Juhoafrický prezident predsedá stretnutiu bloku rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, do ktorého patria Rusko, Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika (JAR). Videokonferencia je zameraná na vypracovanie spoločnej reakcie na konflikt Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas.

JAR je dlhodobo podporovateľom tzv. palestínskej otázky. Vládna strana Africký národný kongres (ANC) ju často spája s vlastným bojom proti bývalému juhoafrickému režimu apartheidu, pripomenula AFP.

Začiatkom novembra Pretória odvolala všetkých svojich diplomatov z Izraela. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že povolalo svojho veľvyslanca v JAR do Jeruzalema na konzultácie.

--

Ministerka Gamlielová odporúča dobrovoľné presídlenie obyvateľov Gazy

Jeruzalem 19. novembra (TASR) - Izraelská ministerka pre spravodajské služby Gila Gamlielová v nedeľu v denníku The Jerusalem Post napísala, že medzinárodné spoločenstvo by nemalo financovať obnovu vojnou zničeného Pásma Gazy. Namiesto toho by malo podporovať "dobrovoľné presídlenie" Palestínčanov z tohto územia po celom svete.

V denníku The Jerusalem Post Gamlielová uviedla, že "namiesto plytvania peňazí na obnovu Gazy alebo neúspešnej UNRWA môže medzinárodné spoločenstvo pomôcť s nákladmi na presídlenie a pomôcť ľuďom v Gaze vybudovať si nový život v ich nových hostiteľských krajinách". UNRWA je agentúra OSN pre palestínskych utečencov s ročným rozpočtom viac ako jedna miliarda dolárov.

Podľa odhadu ministersky od násilného ovládnutia Pásma (Gazy) Hamasom v roku 2007 asi 250.000 až 350.000 prevažne mladých dospelých si založilo nový život v zahraničí.

"Gaza bola dlho považovaná za problém bez odpovede," napísala Gamlielová. "Musíme vyskúšať niečo nové a vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby to pomohlo zrealizovať."

"Mohlo by to byť obojstranne výhodné riešenie: víťazstvo pre tých civilistov v Gaze, ktorí hľadajú lepší život, a víťazstvo pre Izrael po tejto ničivej tragédii," dodala.

Nútené vysídlenie Palestínčanov po vzniku štátu Izrael je označované slovom Nakba (katastrofa) a akýkoľvek návrh na ich rozptýlenie je v arabskom svete kontroverzný.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že "ľudia by mali mať možnosť zostať v Gaze, vo svojom domove". Palestínsky prezident Mahmúd Abbás varoval, že vyhnanie obyvateľov Gazy by znamenalo "druhú Nakbu“.

Ministerstvo bývania v Pásme Gaze riadené Hamasom tvrdí, že poškodených alebo zničených počas bojov medzi militantmi Hamasu a izraelskými silami bolo viac ako 40 percent domov.

--

Opozičný líder Lapid vyzýva na vytvorenie novej vlády bez Netanjahua

Tel Aviv 16. novembra (TASR) - Izraelský opozičný líder Jair Lapid vyzval vo štvrtok premiéra Benjamina Netanjahua, aby odstúpil. Na Netanjahuovu stranu Likud zároveň apeloval, aby si zvolila nového premiéra, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

"Nastal čas - musíme vytvoriť vládu národnej obnovy... Likud ju povedie, Netanjahu a extrémisti budú nahradení niekým iným, viac ako 90 poslancov parlamentu (Knesetu) bude partnermi v koalícii uzdravenia a obnovy," napísal Lapid v príspevku na platforme na X, predtým známej ako Twitter. "Netanjahu stratil dôveru svojich občanov, dôveru medzinárodného spoločenstva a čo je najvážnejšie - dôveru bezpečnostného aparátu," dodal.

Netanjahu dosiaľ neprevzal zodpovednosť za vojenské ani politické zlyhanie zo 7. októbra, keď palestínske militantné hnutie Hamas podniklo bezprecedentný vpád do Izraela, pričom zabíjalo a unášalo civilistov. Na izraelského premiéra sa po útokoch zniesla na domácej scéne vlna kritiky. Predstavitelia armády na rozdiel od premiéra prevzali zodpovednosť za to, že útoky Hamasu neočakávali.

Podľa Lapida by nová vláda mohla zahŕňať jeho centristickú stranu Ješ Atid (Budúcnosť existuje), ako aj náboženské strany, nie však Netanjahuových súčasných krajne pravicových koaličných partnerov. "Čakali sme 40 dní a čas sa nám kráti. Teraz potrebujeme vládu, ktorá sa bude zaoberať len bezpečnosťou a hospodárstvom. Nemôžeme si v budúcom roku dovoliť ďalšie voľby, pri ktorých sa budeme len stále hádať a vysvetľovať, prečo je druhá strana katastrofou," dodal.

--

Izrael nesmie v Gaze zanechať vákuum, vyhlásil prezident Isaac Herzog

Tel Aviv 16. novembra (TASR) – Izrael by mal v Pásme Gazy v blízkej budúcnosti udržiavať silnú vojenskú prítomnosť, aby Hamasu zabránil opätovne získať kontrolu. Povedal to izraelský prezident Isaac Herzog v rozhovore pre denník Financial Times (FT).

"Ak sa stiahneme, kto to preberie? Nemôžeme v Gaze zanechať vákuum. Musíme vymyslieť, ako to bude fungovať, padá mnoho nápadov. Nikto však nechce, aby sa opäť stala základňou teroristov," vyhlásil Herzog v rozhovore pre (FT).

Izralský premiér Benjamin Netanjahu minulý týždeň pre televíziu ABC News vyhlásil, že Izrael bude "neobmedzenú dobu" zodpovedať za bezpečnosť oblasti. Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že izraelskému premiérovi jasne tlmočil stanovisko Spojených štátov, podľa ktorého je jediným riešením tohto konfliktu vznik palestínskeho štátu. Okupácia Gazy by bola podľa Bidena veľkou chybou.

--

--

Lži USA a Izraele o "velitelském centru" v nemocnici Al-Šifa byly vyvráceny

Andre Damon

20.11.2023 

Izrael již několik týdnů tvrdí, že nemocnice Al-Šifa, největší nemocnice v Gaze, je využívána jako vojenské velitelské středisko, aby ospravedlnil neúnavné bombardování nemocnice, při němž zahynuly desítky lidí a zranění nemohli vstoupit ani odejít, což je součástí série zjevných válečných zločinů.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek připustil, že v nemocnici nejsou žádní rukojmí: „Měli jsme silné indicie, že jsou [rukojmí] drženi v nemocnici Šifa. Pokud tam byli, byli odvezeni“.

Ve zprávě zveřejněné na X 27. října Izraelské obranné síly (IDF) prohlásily, že nemocnice Al-Šifa „slouží jako hlavní sídlo teroristické činnosti Hamásu“. Zpráva byla doprovázena animací zobrazující rozlehlý komplex táhnoucí se stovky metrů pod nemocnicí. Tvrzení Izraele několikrát zopakovali představitelé Bílého domu, Pentagonu a ministerstva zahraničí.

V úterý mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby uvedl: „Máme informace, že Hamás a palestinský Islámský džihád využívají některé nemocnice v pásmu Gazy, včetně nemocnice Al-Šifa, a tunely pod nimi ke skrývání a podpoře svých vojenských operací a k zadržování rukojmích.

Biden ve čtvrtek toto nepodložené tvrzení zopakoval: „Situace je následující: Hamás se dopouští prvního válečného zločinu tím, že ukrývá své velitelství a své ozbrojené síly pod nemocnicí. A to je fakt“.

Na dotaz jednoho z novinářů, „aby upřesnil, jaké důkazy Spojené státy viděly, že Hamás má velitelské centrum pod nemocnicí Al-Šifa“, Biden odpověděl: „Ne, to vám nemohu říci. Neřeknu vám to.

Ve středu IDF zveřejnily video, na němž je vidět půl tuctu útočných pušek, dvě neprůstřelné vesty a počítač, které byly podle nich ukryty za přístrojem magnetické rezonance v nemocnici Al-Shifa. Nebyl učiněn žádný pokus o vysvětlení, proč přístroj magnetické rezonance se silným magnetickým polem při svém provozu nerozeslal zbraně po místnosti.

Izraelské „důkazy“ byly tak chatrné, že se je styděla podpořit i vláda USA.

Na čtvrteční tiskové konferenci se zpravodajka Al-Džazíry Patty Culhaneová zeptala mluvčí Pentagonu Sabriny Singhové: „Takže říkáte, že video s rozmazaným notebookem, neprůstřelnou vestou a hrstkou zbraní – to potvrzuje to, co jste řekla, tedy že v nemocnici operuje Hamás?“ „Ano,“ odpověděla.

Hamás využívá – nemocnice Šifa je jednou z nich – nemocnice v Gaze k provádění teroristických akcí.

Culhane se zeptal: „Existuje nějaké video, které by to potvrzovalo?“, na což Singh odpověděl: „Nechám to být.

Později ve čtvrtek, po dvou dnech prohledávání okolí nemocnice, IDF prohlásily, že našly vozidlo plné útočných pušek a otvor vedoucí do podzemní stavby v areálu nemocnice.

V osmdesátých letech minulého století sám Izrael provedl rekonstrukci nemocnice, včetně „velkého cementového sklepa, v němž se nacházela nemocniční prádelna a různé administrativní služby“, poznamenal Haaretz.

Od začátku izraelského útoku na Gazu zaznamenala Světová zdravotnická organizace nejméně 137 útoků na zdravotnická zařízení, které si vyžádaly 521 mrtvých a 686 zraněných, včetně 16 mrtvých a 38 zraněných zdravotnických pracovníků.

Humanitární situace v Gaze je katastrofální, dochází k masovému hladovění a dehydrataci. Čtvrtek byl pátým dnem v řadě bez aktualizace počtu mrtvých, který v pátek činil více než 11 078, z toho 4 506 dětí a 3 027 žen. Organizace spojených národů přičítá absenci zpráv „kolapsu služeb a komunikací v nemocnicích na severu země“.

Telekomunikační služby v Gaze byly ve čtvrtek opět přerušeny poté, co dodavatelé oznámili, že jim zcela došly pohonné hmoty, a po izraelských úderech na komunikační infrastrukturu.

Již druhý den po sobě nevjela do pásma Gazy žádná nákladní auta s humanitární pomocí poté, co se v důsledku nedostatku paliva zhroutila humanitární infrastruktura země. Agentura OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky na Blízkém východě uvedla, že od pátku již nebude schopna koordinovat konvoje s humanitární pomocí.

Izraelské síly zaútočily na centrální čerpací stanici ropy u severního vchodu do uprchlického tábora Al Maghazi, přičemž zabily devět lidí a desítky dalších zranily. Obraz humanitární situace, který poskytla OSN, je katastrofální:

Aktivní pozemní operace v centru Gazy nadále narušovaly pohyb humanitárních týmů a sanitek a bránily lidem v uspokojování jejich základních potřeb, zejména potravin a vody. Domácnosti v západních čtvrtích města Gazy volaly o pomoc poté, co jim došly potraviny a pitná voda. Kvůli přítomnosti izraelských vojáků na místě a bojům údajně nemohly opustit své domovy. Četné žádosti domácností a rodinných příslušníků uvězněných pod budovami a zničenými domy zůstaly bez odezvy; Palestinský červený půlměsíc (PRC) nebyl schopen reagovat na stovky žádostí o pomoc a evakuaci.

Již více než deset dní nefungují na severu pásma Gazy žádné pekárny a na trhu není k dispozici pšeničná mouka. Ve zprávě zveřejněné na X Světový potravinový program napsal: „7. října 23 pekáren. Dne 17. října 5 pekáren. Dne 31. října 1 pekárna. Dnes NULA pekáren. Poslední smluvně zajištěná pekárna @WFP v Gáze byla uzavřena kvůli nedostatku paliva. Potravinovou pomoc dnes potřebuje téměř celé obyvatelstvo.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.