Zora 21.11.2023 22:25 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Pri izraelských útokoch v Libanone údajne zahynuli aj novinári

Bejrút 21. novembra (TASR) - Životy dvoch novinárov a dvoch ďalších civilistov si v utorok údajne vyžiadali izraelské útoky na juhu Libanonu. Oznámili to tamojšie médiá, pričom libanonská televízia al-Majádín uviedla, že zabitými novinármi sú jej zamestnanci, uvádza TASR píše podľa správ agentúr AFP a AP.

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA informovala o "smrti troch občanov - dvoch novinárov a jedného ďalšieho civilistu - pri nepriateľskom bombardovaní", ku ktorému malo dôjsť pri dedine Tayr Harfa na juhu Libanonu, pri hraniciach s Izraelom. Televízia al-Majádín uviedla, že išlo o nálet, pričom zabití boli jej "spravodajkyňa Farah Omarová a tiež kameraman Rabih Maamari", ktorí v teréne informovali o násilí na hraniciach s Izraelom.

Táto panarabská televízia, ktorá je spriaznená s libanonským proiránskym militantným hnutím Hizballáh, označila útok na novinárov za zámerný, informuje agentúra AP. Zabitým civilistom mal byť podľa informácií televízie istý muž zo zmienenej pohraničnej dediny. Libanonská vláda označila útok na novinárov za neslýchaný.

Izraelská armáda oznámila, že tieto tvrdenia preveruje.

AP pripomína, že izraelská vláda minulý týždeň zablokovala vysielanie zmienenej televízie v Izraeli.

Libanonské médiá v utorok informovali aj o ďalších údajných izraelských útokoch v pohraničí. Štátna tlačová agentúra NNA uviedla, že pri útoku v pohraničnej dedine Kfar Kila zahynula 80-ročná žena, zatiaľ čo jej vnučku so zraneniami previezli do nemocnice.

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a Hamasom prakticky na dennej báze k násilným incidentom, ktoré si už vyžiadali aj obete. Rastú tak obavy, že by sa Hizballáh mohol pokúsiť otvoriť na severe Izraela ďalší front, aby tak pomohlo Hamasu.

--

Podľa Hamasu zahynulo v Pásme Gazy vyše 5500 detí

Gaza 21. novembra (TASR) - Viac než 5500 detí zahynulo v Pásme Gazy počas prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Celkovo tam prišlo o život viac než 13.300 ľudí, oznámilo v utorok ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom. Tieto čísla považuje za dôveryhodné aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v nedeľu označil počet civilných obetí v Pásme Gazy za "šokujúci a neprijateľný".

V posledných dňoch sa hovorí o možnej dohode Izraela a Hamasu, na základe ktorej by prerušili boje a oslobodili rukojemníkov. Izrael však zároveň vyhlasuje, že chce zintenzívniť svoje vojenské operácie na juhu Pásma Gazy. Tam pritom pôvodne odporúčal utiecť civilistom pred útokmi v severnej časti tejto palestínskej enklávy.

--

Do Egypta previezli 29 bábätiek evakuovaných z nemocnice Šifá v Gaze

Káhira 20. novembra (TASR) - Dvadsaťdeväť predčasne narodených detí evakuovaných z najväčšej nemocnice Šifá v Gaze v pondelok dorazilo do Egypta, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Nemocnica Šifá sa stala stredobodom bojov medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Deti boli zo spomenutej nemocnice evakuované v priebehu nedele.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHP) opísala toto zariadenie ako "zónu smrti". Izrael sa usiluje zničiť základne Hamasu, ktoré sa podľa židovského štátu nachádzajú v podzemí pod nemocnicou.

Prvotné informácie hovorili o dovedna 31 evakuovaných predčasne narodených deťoch z nemocnice Šifá; podľa AFP nebolo bezprostredne jasné, prečo ich do Egypta prišlo len 29.

Podľa agentúry DPA zomreli dve z detí ešte pred začatím evakuácie. podľa vyjadrení lekárov z Gazy bojuje každé z evakuovaných detí so závažnými infekciami v dôsledku nedostatku liekov; niektoré z nich sú údajne v kritickom stave.

Ani jedno z detí nesprevádzal rodinný príslušník, keďže palestínske ministerstvo zdravotníctva nedokázalo nájsť ich blízkych príbuzných, dodáva WHO.

--

UNRWA: V Pásme Gazy prší, situácia utečencov je neudržateľná

Gaza 20. novembra (TASR) - Vo vojnou zmietanom Pásme Gazy padal v pondelok hustý dážď, ktorý výrazne zhoršil situáciu ľudí nachádzajúcich sa v núdzových prístreškoch. Upozornila na to Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA).

"V celom Pásme Gazy prší. Situácia v prístreškoch je neudržateľná. Ľudia nemajú žiadne (iné) alternatívy," napísala UNRWA na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Podľa vysokopostaveného predstaviteľa UNRWA sú problémom aj splašky, ktoré prúdia ulicami Gazy. Kanalizačné čerpadlá majú dostatok paliva len na to, aby fungovali na 55 percent svojej kapacity, informuje stanica CNN.

UNRWA už predtým opakovane poukazovala na vplyv izraelských obmedzení na dodávky paliva do palestínskej enklávy, ktoré je kľúčové pre fungovanie viacerých služieb vrátane systémov kanalizácie či zdravotníckych zariadení.

Izrael minulý týždeň súhlasil s dodávkami dvoch plných palivových nádrží do Pásma Gazy na dennej báze. Vyslúžil si za to kritiku od šéfa UNRWA Philippa Lazariniho, podľa ktorého toto množstvo absolútne nestačí. Spresnil, že na pokrytie humanitárnych služieb každý deň treba 160.000 litrov paliva.

--

Predstavitelia Palestíny a moslimských krajín sa stretnú v Číne

Peking 19. novembra (TASR) - Predstavitelia palestínskej samosprávy a ministri štyroch moslimských krajín absolvujú v pondelok a utorok stretnutie v Číne. V nedeľu to oznámil Peking, informuje TASR a základe správy agentúry AFP.

Do Číny pricestujú ministri zahraničných vecí palestínskej samosprávy, Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta a Indonézie, ako aj generálny tajomník Organizácie islamskej spolupráce (OIC).

Témami stretnutia bude deeskalácia súčasného palestínsko-izraelského konfliktu, ochrana civilistov a riešenie palestínskej otázky, uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Podľa izraelských úradov zabili militanti z Hamasu a ďalších skupín po vpáde do Izraela zo 7. októbra približne 1200 ľudí, pričom ďalších zhruba 240 osôb zajali ako rukojemníkov a odvliekli do Pásma Gazy. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom uvádza, že od začiatku konfliktu prišlo v tejto enkláve o život 12.300 ľudí.

Po vypuknutí vojny čínski predstavitelia vrátane ministra zahraničných vecí vyzvali na okamžité prímerie. Čína podporuje dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

--

Šéf OSN pre ľudské práva: Násilie v Gaze je nezmerateľné

Ženeva 19. novembra (TASR) - Miera násilia, ktoré v posledných dňoch pustoší Gazu, je nezmerateľná. V nedeľu to uviedol šéf Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Školy a nemocnice, ktoré sa stali útočiskom pre vysídlených ľudí, sa podľa jeho vyhlásenia zmenili na "zónu smrti".

Volker Turk varoval, že "zabitie toľkých ľudí v školách premenených na úkryty, stovky utekajúcich ... z nemocnice Šifá počas pokračujúceho vysídľovania ... sú akcie, ktoré narúšajú základnú ochranu, ktorá sa civilnému obyvateľstvu musí poskytnúť podľa medzinárodného práva".

Türk vo štvrtok uviedol, že "veľmi vážne obvinenia z viacnásobných a závažných porušení medzinárodného humanitárneho práva si vyžadujú dôsledné vyšetrovanie, bez ohľadu na to, kto ich spôsobil". Varoval tiež, že vojnové zločiny v Pásme Gazy páchajú obe strany konfliktu.

--

AFP: Z nemocnice Šifá evakuovali 31 predčasne narodených detí

Gaza 19. novembra (TASR) - Z nemocnice Šifá v Pásme Gazy ovládanom Hamasom evakuovali 31 predčasne narodených detí spolu s tromi lekármi a dvoma zdravotnými sestrami. Pre agentúru AFP to v nedeľu uviedol generálny riaditeľ nemocníc v Gaze, píše TASR.

Dodal, že aktuálne prebiehajú prípravy" na ich prevoz do Egypta.

Hodnotiaca komisia vyslaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v nedeľu nadránom skonštatovala, že nemocnica Šifá je "zónou smrti" a vyzvala na jej úplnú evakuáciu. V nemocnici podľa nej zostalo 291 pacientov vrátane 32 detí v mimoriadne kritickom stave a 25 zdravotníkov.

WHO do nemocnice v sobotu vyslala tím OSN zložený z odborníkov na verejné zdravie, logistikov a bezpečnostných pracovníkov z rôznych agentúr na "veľmi rizikovú" misiu.

Hodnotiaci tím prišiel do Šifá po tom, čo izraelská armáda podľa riaditeľa nemocnice nariadila evakuáciu približne 2500 vysídlených osôb, ktoré sa ukrývali v areáli nemocnice. Izrael poprel, že by tento príkaz vydal.

Nemocnica Šifá je najväčšia v Gaze. Podľa piatkového vyhlásenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua armáda objavila v podzemí nemocnice veliteľské centrum hnutia Hamas. Militanti podľa neho z nemocnice utiekli pred príchodom vojakov, ktorí tam našli aj zbrane a bomby. Hamas to popiera.

--

Šéfka UNICEF-u mala autonehodu, so zraneniami pokračovala do Gazy

New York 15. novembra (TASR) - Výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová utrpela v stredu zranenia pri autonehode, ku ktorej došlo počas jej cesty do Pásma Gazy. Nehoda sa odohrala ešte na území Egypta cestou smerom k hraničnému priechodu Rafah.

/.../

"Mnoho detí je nezvestných a predpokladá sa, že sú pochované pod troskami zrútených budov a domov, čo je tragický výsledok použitia výbušných zbraní v obývaných oblastiach," dodala. Obe strany konfliktu sa podľa nej dopúšťajú vážneho násilia na deťoch.

--


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.