graul 26.11.2023 21:28 Zobraziť v diskusii

Re: Zdroje riadenia....trochu inak

Zatiaľ som na začiatku, ale stojí to za to.

Dva týždne dozadu som čítal tuším v Trende, že investovanie do ťažby surovín už nemá takú stigmu a ide do pozornosti.

Čína si ide svoje :

Během první poloviny roku 2023 Čína schválila 52 gigawattů (GW) nové uhelné energie, což bylo více než všechna schválení vydaná v roce 2021. Tato nová schválení doplňují 136 GW uhelné kapacity, která je již ve výstavbě. Tyto nové závody dohromady představují více než 67 % všech nových schválení na světě. 

V loňském roce pocházelo 82 % celkové energie spotřebované Čínou z uhlí, ropy a zemního plynu. Větrná a solární energie, navzdory významným investicím Pekingu, představovaly pouhých 7 % veškeré energie spotřebované v roce 2022. Uhlí zůstává základním pilířem čínské energetické infrastruktury a ekonomické vitality. Podle Národního statistického úřadu Číny se spotřeba uhlí v roce 2022 zvýšila o více než 4 %. Dovoz uhlí v srpnu 2023 byl nejvyšší od roku 2015. Čína navyšuje dovoz z Ruska a Austrálie a nadále zvyšuje dovoz z Indonésie, která je jejím hlavním dodavatelem. 

Mezi největší spotřebitele uhlí patří především ocelářský průmysl. V Číně se ročně vyrobí více než 1 miliarda tun surové oceli, což představuje více než polovinu celosvětové produkce oceli. Více než 90 % ocelářských závodů používá procesy založené na uhlí.

zdroj : https://www.lynxbroker.cz/investovani/analyzy/zpravodajstvi-burzy-ekonomika/zasoby-ropy-v-usa-vzrostly-uhli-je-stale-zakladem-cinske-energetiky/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.