Zora 28.11.2023 15:35 Zobraziť v diskusii

Re: Covidovanie 2.0

WHO: Čína nehlási neobvyklé patogény pri náraste respiračných ochorení

Ženeva 23. novembra (TASR) - Čína tvrdí, že pri náraste respiračných ochorení na severe krajiny nezaznamenala žiadne nezvyčajné alebo nové patogény. Vo štvrtok to oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) po tom, ako Peking požiadala o podrobné informácie.

WHO v stredu upozornila, že od polovice októbra na severe Číny vzrástol počet respiračných ochorení. O prípadoch zápalov pľúc u detí informovali médiá a dokumentačný systém pre vypuknutie infekčných chorôb ProMED v utorok.

"Čínske úrady oznámili, že neboli zistené žiadne nezvyčajné alebo nové patogény alebo nezvyčajné klinické prejavy, a to ani v Pekingu ani v (provincii) Liao-ning," uviedla WHO vo vyhlásení.

Čína zaznamenala iba "všeobecné zvýšenie respiračných ochorení v dôsledku viacerých známych patogénov", dodala WHO, ktorá sa vo štvrtok telefonicky spojila s čínskym Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb a detskou nemocnicou v Pekingu. Čínske úrady podľa WHO tvrdili, že nárast respiračných ochorení neviedol k preťaženiu nemocníc.

WHO informovala, že pozorne monitoruje situáciu v úzkej spolupráci s čínskymi úradmi. Ľudí vyzvala, aby sa dali očkovať proti chrípke, ochoreniu COVID-19 a ďalším respiračným chorobám, dodržiavali odstup, počas choroby sa liečili doma, pravidelne si umývali ruky a v prípade potreby nosili rúška.

--

NKÚ zastreší medzinárodnú kontrolu nákupu vakcín proti koronavírusu

Bratislava 27. novembra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR iniciuje európsku kontrolu nákupu a zazmluvnenia vakcín proti ochoreniu COVID-19. Na účasť v tomto audite osloví nezávislé kontrolné úrady z krajín Európskej únie (EÚ). TASR o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Kontrolóri na národnej úrovni preveria zmluvné vzťahy uzavreté Európskou komisiou. Rizikom podľa predsedu NKÚ Ľubomíra Andrassyho môže byť aktuálna neochota Komisie sprístupňovať kompetentným inštitúciám dokumenty, ktoré umožnia preveriť, či pri zmluvách na nákup vakcín boli dodržané pravidlá EÚ, princípy hospodárnosti a efektívnosti použitia verejných zdrojov.

"Európsky dvor audítorov (EDA) ani žiadny nezávislý kontrolný úrad nemá mandát na vyšetrovanie. Preto závery kontrol musia z hľadiska trestnoprávnej zodpovednosti posudzovať orgány činné v trestnom konaní a definitívne o tom môžu rozhodnúť iba súdy, nie kontrolné inštitúcie," povedala slovenská zástupkyňa v EDA Katarína Kaszasová.

Problém so vznikom a šírením prenosných ochorení, ako aj s pripravenosťou krajiny na mimoriadne situácie spôsobené infekčnými chorobami, identifikoval NKÚ v roku 2019. Následne úrad preveril konanie štátu počas pandémie. V tomto roku kontrolóri preverujú využitie odborného potenciálu výskumných inštitúcií pri riešení hrozieb pandémie, priblížil úrad.

Otvorenie takejto kontroly konzultoval Andrassy v júni na zasadnutí šéfov kontrolných inštitúcií členských štátov EÚ a EDA v Portugalsku. O iniciatíve informoval aj Kaszasovú. Po prvý raz v histórii by tak slovenský NKÚ prezentoval výsledky kontroly poslancom slovenského aj európskeho parlamentu.

Andrassy /z SDĽ/:

https://www.nku.gov.sk/sk/web/nku/organiz%C3%A1cia

https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%BDubom%C3%ADr_Andrassy

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.