Lin 29.11.2023 14:43 Zobraziť v diskusii

Re: M.V. Veličko - Stretnutie v Bielorusku

Ještě jedna myšlenka, náležející k tématu "židé".

Zaznobin tam mluví o "zvyku" Římanů brát sebou na tažení po Evropě židy a nechávat je na dobytých územích. Ano - tak to bylo, proto se židovstvo tak snadno rozšířilo do všech obydlených koutů. A jelikož to byli zdatní obchodníci, brzy si vybudovali svou vlastní obchodní "síť".

A možná si pamatujete, jak jsem psala o původu Prahy a odpovídala na různé otázky ohledně jejího původu - s tvrzením, že Praha byla založená židy a naši předci se tomuto místu obloukem vyhýbali.

Teď - v době novodobého "národního obrození" - se stalo módním "bádat nad národními kořeny". Někdy to sklouzává do úplných absurdit, často se "objevuje" dávno objevené a popsané.

Dělá to tak i ezoscéna a tam jsem zaregistrovala údiv nad popisem Ibrahima ibn Jakoba (i toto jméno bylo pro ně objevem - my se to učili už na základce), který navštívil Prahu a její největší trh (se slovanskými otroky). Popisoval Pražany jako lidi snědé pleti a černých vlasů. S ohledem na původ města je to jasné - v té reportáži paní moderátorka "měla záhadu".

Prosím, není to žádná záhada, ale potvrzení faktu, o kterém mluví i Zaznobin. Praha byla největší kupeckou křižovatkou a to největší tržiště ovládali a obsluhovali židé, kteří v tom místě také bydleli. Česká knížata sídlila na Levém Hradci - nikoliv v Praze.

Omlouvám se - přišlo mi to aktuální s ohledem na otázky, které nyní "táhnou". Prosím admina, že pokud shledá příspěvek nevhodným, ať ho smaže nebo kamsi přesune. Díky.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.