Zora 30.11.2023 15:38 Zobraziť v diskusii

Re: Japonsko

Japonsko se stává novým centrem výroby čipů

22.11.2023 

TSMC zvažuje postavit třetí japonský závod na výrobu čipů s nejmodernější 3nm technologií.

Podle informací agentury Bloomberg zvažuje největší světový smluvní výrobce procesorů, společnost TSMC, výstavbu třetí továrny v Japonsku. Továrna s kódovým označením TSMC Fab-23 Phase 3 na hlavním ostrově Kjúšú má vyrábět nejmodernější čipy, které jsou v současnosti k dispozici.

Realizace tohoto plánu by byla velkou výhrou pro japonskou vládu, která chce masivními dotacemi přilákat do země zahraniční výrobce a katapultovat vlastní zaostávající polovodičový průmysl na světovou špičku. To zahrnuje také přístup k vysoce výkonným čipům pro umělou inteligenci.

Americko-čínské soupeření

Čipy jsou aktuálně velkým tématem nejen v Japonsku, ale také v USA – tam výrobci čipů čekají na federální pobídky ve výši 52 miliard dolarů, které mají americkým společnostem pomoci „vyhrát závod o 21. století“ s Čínou.

9. srpna 2022 americký prezident Joe Biden podepsal zákon o čipech a vědě, přezdívaný také zákon o čínské konkurenci. Ovšem po více než roce však nebyly na domácí výrobu čipů a pobídky pro výzkum rozděleny žádné peníze.

Čína mezitím prokázala schopnost obejít omezení Bidenovy administrativy na vývoz polovodičových technologií z USA a od jejich spojenců.

Odborníci z oboru vyjádřili frustraci nad byrokratickými a technickými překážkami, které brání rychlému rozdělování finančních prostředků, existují však také obavy, že obvyklé lhůty pro vládní opatření a otázka, kdo by měl být největším příjemcem, mohou Pekingu poskytnout časovou výhodu v jeho technologické válce s USA.

Podle Billa Drexela z washingtonského think tanku Centre for a New American Security pracují Spojené státy s „velmi nejistým časovým plánem“, protože zůstává „otevřenou otázkou“, jak dlouho bude Číně trvat, než dožene náskok v oblasti pokročilých čipů.

--

+ Čína a Južná Kórea

Soul, Tokio a Peking urýchlia prípravy na summit prezidentov

Pusan/Peking 26. novembra (TASR) — Ministri zahraničných vecí Južnej Kórey, Číny a Japonska sa v nedeľu na prvom stretnutí po štvorročnej prestávke v juhokórejskom meste Pusan zhodli na potrebe čo najskôr usporiadať dlho odkladanú schôdzku najvyšších predstaviteľov týchto troch krajín. Po skončení rokovaní to uviedol šéf juhokórejskej diplomacie Pak Čin, informovala agentúra Jonhap.

"Dohodli sme sa na urýchlení príprav summitu," povedal Pak Čin na tlačovej konferencii. Dodal, že jeho rezortní partneri súhlasili s "obnovením a normalizáciou" trojstrannej spolupráce.

Pak Čin na stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Wang Im požiadal Peking, aby zohral "konštruktívnu úlohu" pri denuklearizácii Severnej Kórey. Nedávne vypustenie špionážneho satelitu Pchjongjangom označil za vážnu hrozbu pre bezpečnosť svojej krajiny.

Wang I podľa vyhlásenia pekinského ministerstva zahraničných vecí citovaného agentúrou AFP uviedol, že Čína "vždy hrala a bude zohrávať konštruktívnu úlohu" pri zmierňovaní napätia v regióne. Poukázal tiež na to, že trojstranná spolupráca nebola pozastavená ani počas covidovej pandémie a stále má "obrovský potenciál".

Zatiaľ posledný kórejsko-čínsko-japonský summit sa konal v decembri 2019 čínskom meste Čcheng-tu. Ďalším stretnutiam zabránila pandémia ochorenia COVID-19 a zhoršenie vzťahov medzi Soulom a Tokiom v súvislosti s otázkou odškodnenia kórejských obetí nútených prác z obdobia japonskej koloniálnej nadvlády na Kórejskom polostrove v rokoch 1910 - 1945.

Šéfovia diplomacie Južnej Kórey, Číny a Japonska sa stretli v čase, keď Peking prejavuje rastúce obavy z prehlbujúcej spolupráce Tokia a Soulu s Washingtonom v bezpečnostnej oblasti.

Ďalším impulzom je oznámenie Južnej Kórey z marca o tom, že odškodní kórejské obete japonskej okupácie bez finančnej pomoci japonských firiem.

Južná Kórea sa usilovala o usporiadanie summitu v tomto roku, ale šanca, že sa tak stane, je v tejto chvíli mizivá vzhľadom na krátkosť času, ktorý zostáva do konca roka, uviedol podľa agentúry Jonhap nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

--

Japonsko a Čína potvrdili strategické vzťahy počas stretnutia lídrov

San Francisco 17. novembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching a japonský premiér Fumio Kišida sa vo štvrtok zaviazali, že sa budú usilovať o bilaterálne vzťahy, ktoré budú prospešné pre obe ich krajiny. Spravili tak počas svojho prvého osobného stretnutia za uplynulý rok, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry Reuters.

Japonsko a Čína by sa mali sústrediť na spoločné záujmy a potvrdiť strategické vzťahy založené na spoločných výhodách a dať im nový zmysel, uviedol Si Ťin-pching sediac oproti Kišidovi. Títo dvaja lídri sa stretli vo štvrtok večer na okraj summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v americkom San Franciscu.

V spoločnom vyhlásení z roku 2008 sa Japonsko a Čína dohodli, že sa budú snažiť o "obojstranne výhodné vzťahy založené na spoločných strategických záujmoch". Takéto formulácie o spoločných vzťahoch však Peking a Tokio v posledných rokoch používali menej vzhľadom na viacero nezhôd týkajúcich sa územných sporov či obchodných vzťahov s Taiwanom, ktorý Čína vníma ako súčasť svojho územia.

Kišida vo štvrtok na tlačovej konferencii po stretnutí so Si Ťin-pchingom potvrdil spoločný záväzok oboch krajín. "Zdieľame spoločný názor, že budeme pokračovať v blízkej komunikácii na viacerých úrovniach vrátane úrovne lídrov," povedal Kišida.

Vzťahmi Japonska a Číny nedávno otriasol zákaz Pekingu na dovoz japonských morských plodov, ktorým Čína reagovala na vypúšťanie rádioaktívnej vody z poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima. Čínsky prezident pritom Kišidovi na stretnutí povedal, že vypúšťanie vody z jadrovej elektrárne ohrozuje "zdravie celého ľudstva".

Stretnutie Kišidu so Si Ťin-pchingom sa uskutočnilo po veľmi očakávanom summite čínskeho prezidenta a šéfa Bieleho domu Joea Bidena, na ktorom sa USA a Čína, dve svetové mocnosti, dohodli na zriadení prezidentskej horúcej linky či obnovení komunikácie medzi armádami.

S Bidenom sa počas summitu v San Franciscu stretol i Kišida, ktorým s ním rokoval o spoločných výzvach Japonska a USA. Kišida pritom uviedol, že ho Biden pozval na návštevu Spojených štátov. V prípade jej uskutočnenia by išlo o prvú návštevu japonského premiéra v USA za uplynulých niekoľko rokov.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.