Zora 01.12.2023 13:28 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

Ničivé záplavy v Keni si vyžiadali už najmenej 120 obetí na životoch

Nairobi 28. novembra (TASR) - Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadali rozsiahle záplavy v Keni, sa takmer zdvojnásobil na vyše 120, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

V dôsledku záplav je vysídlených vyše 89.000 domácností, ktoré sú teraz umiestnené vo viac ako 112 núdzových táboroch.

Keňa a krajiny takzvaného Afrického rohu, územia na východe tohto kontinentu, donedávna zápasili s najhorším suchom za posledné štyri desaťročia. Teraz ich trápia ničivé záplavy spojené s prírodným javom El Niňo.

Kenský prezident William Ruto v pondelok zvolal krízové zasadanie vlády v súvislosti s katastrofickou situáciou v krajine a prisľúbil, že pre postihnuté oblasti vyčlení pomoc v hodnote miliónov dolárov.

Tamojšia vláda v sobotu informovala o 70 obetiach. Prezidentská kancelária vo vyhlásení po utorkovej mimoriadnej schôdzke uviedla, že o život prišlo ďalších 76 Keňanov a vyše 35.000 domácností muselo byť vysídlených.

"Abnormálne zrážky, ktoré sú dôsledkom javu El Niňo, viedli k rozsiahlym záplavám, ktoré bohužiaľ viedli k stratám na životoch, vysídleniu rodín, prepuknutiu chorôb, zničeniu infraštruktúry a majetku, ako aj k dlhodobým výpadkom elektrickej energie v Keni a mnohých častiach regiónu východnej Afriky," píše sa vo vyhlásení.

Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) a Kenský Červený kríž predtým podali mimoriadnu žiadosť o dotáciu vo výške 20 miliónov amerických dolárov na boj proti prírodnej katastrofe.

Kenskí meteorológovia od septembra upozorňovali, že počas krátkeho obdobia dažďov, očakávaného od októbra do decembra, budú dažde silnejšie než obvykle. Prezident Ruto však tieto predpovede spochybňoval a tvrdil, že k ničivým záplavám nedôjde, za čo si vyslúžil tvrdú kritiku.

--

Záplavy v Somálsku vyhnali z domovov vyše milión ľudí

Mogadišo 30. novembra (TASR) – Najmenej 101 ľudí prišlo o život v Somálsku v dôsledku silných dažďov a prívalových povodní, ktoré zároveň vyhnali z domovov už viac ako milión ľudí. Oznámil to somálsky prezident Hasan Šajch Mahmúd, informuje TASR podľa štvrtkovej správy agentúry AFP.

"Bratia, naša krajina je v kritickom stave a záplavy postihli obyvateľov na celom území," uviedol Šajch Mahmúd. Miestne úrady pre záplavy vyhlásili v novembri výnimočný stav a varovali pred šírením chorôb.

V susednej Keni v dôsledku záplav zahynulo približne 120 ľudí a viac ako 89.000 domácností je vysídlených, uviedlo ministerstvo vnútra. V Etiópii si záplavy, silné dažde a zosuvy pôdy vyžiadali ďalších 57 mŕtvych, oznámil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Somálsko, Keňu a Etiópiu od začiatku novembra sužujú neutíchajúce lejaky súvisiace s klimatickým javom El Niňo. Africký roh zároveň patrí medzi regióny najviac ohrozené klimatickou krízou. Čoraz častejšie a intenzívnejšie sa v ňom objavujú extrémne výkyvy počasia. Vlani ho napríklad zasiahlo katastrofálne sucho.

Humanitárne skupiny varujú, že situácia v oblasti Afrického rohu sa bude ešte zhoršovať.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.