Zora 01.12.2023 17:21 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Západ se blíží k dalšímu šílenství v Baltském moři

28.11.2023 

Conor Gallagher

V Baltském moři – domově pokroucených trosek plynovodu Nord Stream – bylo nedávno poškozeno další potrubí spolu s telekomunikačními kabely. Západní představitelé vydávají eskalační prohlášení a znovu se objevuje myšlenka uzavřít „jezero NATO“ pro ruské lodě, což by Moskva pravděpodobně považovala za válečný akt. Na pevnině Finsko rychle militarizuje svou hranici s Ruskem. A v centru ohnivé bouře se nyní ocitla pozoruhodná čínská nákladní loď.

Nový Lední medvěd

O víkendu 8. října došlo k neobvyklému poklesu tlaku ve finsko-estonském plynovodu Baltic-connector. Do rána 10. října vyšetřování zjistilo, že potrubí prasklo. Poškozeny byly také telekomunikační kabely spojující Finsko, Estonsko a Švédsko a ruský telekomunikační kabel ve Finském zálivu.

Do 20. října Finsko a Estonsko ukázaly prstem na Newnew Polar Bear – čínské plavidlo. Finský Národní úřad pro vyšetřování předložil velkou kotvu nalezenou poblíž poškozeného potrubí, o níž se domnívá, že patřila 169 metrů dlouhé lodi a pravděpodobně se utrhla, když byla vlečena po mořském dně. Vyšetřovatelé nevysvětlili teorii, jak přesně kotva poškodila telekomunikační kabely na protilehlých stranách potrubí a odlomila se u Baltic-connectoru.


Přesnou vzdálenost mezi Baltic-connectorem a telekomunikačními kabely se nepodařilo vypátrat, ale finský telekomunikační operátor Elisa agentuře Reuters sdělil, že vzdálenost mezi nimi byla „značná“.

Nicméně se spekuluje o tom, že poškození plynovodu a kabelů by bylo těžké provést, aniž bychom o tom věděli. Podle Insurance Marine News:

"Zdálo se nepravděpodobné až nemožné, že by posádka o této události nevěděla, protože událost by loď dramaticky a nechtěně zpomalila. Pokud by kotva spadla náhodou a narazila do plynového potrubí, mohlo dojít k jeho vážnému poškození. Pokud by kotva uvízla na mořském dně, nemohla by projít bez povšimnutí, protože by se zpomalila rychlost a loď by se naklonila."

Finský deník Helsingin Sanomat 23. října napsal, že Newnew Polar Bear se za špatného počasí zastavila 1,4 námořní míle od plynovodu asi na osm minut, než pokračovala dál.

Brzy se začaly šířit snímky Newnew Polar Bear, na nichž chybí kotva:


Společnost Newnew Shipping Co. se k této záležitosti nevyjádřila. Finsko a Estonsko mezitím oficiálně předložily Číně právní výzvu ke spolupráci v rámci probíhajícího vyšetřování. Peking přislíbil plnou spolupráci, i když je možné, že Čína nebude příliš ochotná pomoci Estonsku, které Tchaj-wanu umožňuje zřídit v Tallinnu vládní úřad. Estonský ministr zahraničí nedávno toto rozhodnutí zdvojnásobil a prohlásil, že cílem země je spolupracovat „s podobně smýšlejícími partnery, především s našimi transatlantickými spojenci“.

Již se objevila obvinění ze spiknutí Rusů a Číňanů, protože loď Newnew Polar Bear pluje pod hongkongskou vlajkou a měla povolení k plavbě po Severní mořské cestě vydané Generální správou Severní mořské cesty adresované společnosti Torgmoll, která je registrovaná v Rusku a má kanceláře v Moskvě a Šanghaji. Ačkoli to někteří považují za jakousi kouřící zbraň, je to jednoduše proto, že se jedná o společný projekt dvou čínských společností – mezinárodní lodní linky Hainan Yangpu Newnew Shipping Co a nákladního agenta Torgmoll. Ruský státní podnik Rosatom rovněž poskytuje informační a navigační podporu pro nově zavedenou kontejnerovou dopravu po Severní mořské cestě mezi Čínou a Ruskem.

Sari Arho Havren, spolupracovník londýnského Královského institutu Spojených služeb, sdělil RFE/RL následující:

"Ať už byl tento incident úmyslný, nebo ne, je to něco, z čeho mohou mít prospěch jak Rusko, tak Čína. I když se může jednat o malý rozsah, opět odvádí pozornost a zdroje NATO od jiných globálních ohnisek."

Rusko jakoukoli účast popřelo a mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning se k této záležitosti nedávno vyjádřil takto:

"Doufáme, že se příslušné strany budou řídit zásadami objektivity, spravedlnosti a profesionality a brzy zjistí, co se stalo. Čína je připravena poskytnout potřebnou pomoc v souladu s mezinárodním právem."

Je zajímavé, že loď Newnew Polar Bear má mnohem větší význam než jen údajný podíl na incidentu s plynovodem a komunikačními kabely. Z časopisu Maritime Executive:

"V další ukázce snahy o rozšíření lodní dopravy podél ruské Severní mořské cesty se kontejnerová loď Newnew Polar Bear (15 950 dwt), vlastněná Čínou, stala první lodí, která po šestitýdenní plavbě dorazila do ruského přístavu v Kaliningradu. Gubernátor Kaliningradské oblasti Anton Alichanov tento úspěch uvítal na svém účtu na Telegramu.

Plavidlo získala na začátku letošního roku nová čínská lodní společnost Hainan Yangpu Newnew Shipping Co. a začátkem července zahájilo plavbu z Petrohradu. Na zpáteční cestu z Číny se vydala koncem srpna, v úterý dorazila do Kaliningradu a strávila tři dny v doku. Loď registrovaná v Hongkongu je 554 stop dlouhá a má kapacitu 1 600 TEU.

Je součástí snahy o rozšíření obchodu mezi Čínou a Ruskem a nárůst dopravy po Severní mořské cestě. Prezident Vladimir Putin nařídil orgánům, které na trasu dohlížejí, aby v roce 2024 zvýšily roční přepravu na 80 milionů tun.

„Dopravní společnosti plánují, že tento logistický produkt bude trvalý. Ukazuje se, že je levnější a rychlejší než přes Suezský průplav,“ píše Alichanov propagující stranickou linii na svém účtu na Telegramu."

Newnew byl tedy také symbolickým milníkem pro rostoucí obchod mezi Ruskem a Čínou po trase přes Severní moře – součást arktické poslední hranice nové studené války, kde má Rusko již nyní zjevnou převahu. Moskva uvádí, že obrat nákladní dopravy v arktické pánvi vzrostl v roce 2022 o 4,4 procenta na 98,5 milionu tun. Od agentury Reuters:

"Rusko posílá více ropy vytěžené v arktické oblasti do Číny a Indie, a to s většími slevami poté, co Evropa minulý měsíc zabouchla dveře ruským dodávkám, ukazují obchodní zdroje a údaje."

Rusko po mnoho let budovalo svou flotilu ledoborců, lodí a ponorek. Moskva také rozvinula těžbu a ropné vrty podél svého 15 000 mil dlouhého arktického pobřeží. USA se snaží dohnat ztrátu tím, že vkládají peníze do stávajících základen na Aljašce a v Grónsku a zřizují čtyři americké vojenské základny na norském území. Očekává se však, že ruská hospodářská aktivita v Arktidě v příštích letech jen poroste, a Moskva ji považuje za „oblast existenčního významu: kde může při obraně svých zájmů použít všechny složky, včetně síly.

Velká část ropy a plynu z ruské Arktidy dříve směřovala do Evropy. Nyní míří do Číny a Indie. Indie loni dostala první dodávku arktického zkapalněného plynu a tamní energetické společnosti se snaží investovat do ruských projektů.

Jak upozorňuje Andrew Korybko, snahy Finska o výrobu krizí na hranicích s Ruskem lze považovat za součást úsilí Západu o militarizaci arktické konfrontace:

"Je pravda, že „vzájemně zaručené zničení“ (MAD) mezi NATO a Ruskem klade velmi reálné meze tomu, jak velký tlak může být na této nově objevené frontě vyvíjen, ale přesto by její otevření mohli rozhodující činitelé bloku považovat za lepší než její uzavření v tomto scénáři. Jinými slovy, „kde se jedny dveře zavírají, jiné se otevírají“, nebo lépe řečeno, konec zástupné války NATO proti Rusku prostřednictvím Ukrajiny by mohl vést k otevření méně riskantní, ale stále destabilizující fronty ve Finsku.

Tento výsledek by rovněž posloužil k doplňkovému účelu – mainstreamová média by jej využila jako „veřejně věrohodnou“ záminku pro urychlení militarizace Arktidy. Tato „poslední hranice“ nové studené války je připravena stát se brzy divadlem soupeření mezi zlatou miliardou Západu vedenou USA a čínsko-ruskou entitou, a to kvůli rostoucí roli Severní mořské cesty při usnadňování obchodu mezi Východem a Západem. S ohledem na tuto skutečnost se vyzdvižením finské fronty, jak to již dělá NATO, „zabijí dvě mouchy jednou ranou“."

Bezprostřední důsledky poškození Baltského koridoru jsou malé. Podle Naval News je finská plynová síť stále stabilní díky obrovskému plovoucímu zařízení na zkapalněný zemní plyn, které vlastní USA a které bylo zakotveno v loňském roce, aby nahradilo ruský plyn. Prasknutí Balticconnectoru však znamená, že Finsko nemůže posílat plyn do Estonska, dokud nebude provedena oprava, což může trvat několik měsíců. Telekomunikační kabely již byly opraveny.

Ve větším měřítku však poslouží jako užitečný nástroj k další militarizaci Baltského moře a Arktidy.

Ještě než se vyšetřování poškození plynovodu a komunikačních kabelů ustálilo na novém Ledním medvědovi, pobaltští představitelé měli svědivé prsty na spoušti namířené na Rusko. Například lotyšský prezident Edgars Rinkēvičs prohlásil, že pokud se zjistí, že se na tom Moskva podílela, mělo by být Baltské moře pro Rusko uzavřeno. Toto prohlášení bylo součástí sílícího chóru, jehož cílem bylo udělat z Pobaltí novou frontu proti Rusku.

Blokáda Baltského moře?

Příběh nového ledního medvěda by mohl poskytnout další palivo pro západní zastánce tvrdé linie, kteří stále prosazují blokádní gambit. List Financial Times 14. listopadu uvedl, že EU skutečně zvažuje zastavení ruských ropných lodí, aby zkontrolovala jejich doklady v rámci zoufalého pokusu prosadit špatně vymyšlené omezení cen ropy. Podle tohoto neúspěšného plánu nemůže být ropa, která se neprodává pod limitem 60 dolarů za barel, kryta západním pojištěním pro svou námořní cestu.

No, západní úředníci přiznávají, že „téměř žádný“ ruský vývoz ropy nebyl v říjnu prodán pod touto cenovou hranicí a lodě jednoduše využívají nezápadní pojištění.

Nyní úředníci EU s vážnou tváří tvrdí, že důvodem, proč musí zastavit lodě převážející ruskou ropu, je to, že nezápadní pojistky nemusí být v případě úniku ropy účinné. Anonymní úředníci EU sdělili listu Financial Times, že tento úkol připadne Dánsku v úzkém Dánském průlivu a kontroly budou prováděny podle zákonů Úmluvy OSN o mořském právu, které státům umožňují „zahájit řízení, včetně zadržení plavidla“, pokud mají „jasné objektivní důkazy“, že plavidlo představuje hrozbu poškození životního prostředí.

Jaké jsou problémy s takovým plánem? List Financial Times k tomu poznamenává:

"Úředníci, kteří byli o návrhu informováni, však tvrdí, že návrh závisí na schopnosti dánských námořních orgánů zastavovat a kontrolovat tankery, a vyvolává otázku, co by Kodaň dělala, kdyby loď odmítla zastavit. „Zdá se, že diskuse se soustředí na to, aby zkomplikovala život Rusku a odběratelům jeho ropy,“ řekl Henning Gloystein z Eurasia Group. „Pokud se vám podaří značně ztížit byrokracii a rizika spojená s obchodováním s ruskou ropou, očekává se, že kupující začnou za své potíže opět požadovat větší slevy.“"

Skutečnost, že Rusko by takové snahy téměř jistě považovalo za válečný akt, zůstává nezmíněna. Zhruba 60 % celkového ruského vývozu ropy po moři prochází na své cestě na mezinárodní trhy dánskými úžinami a aktualizovaná verze námořní doktríny Ruské federace, kterou Moskva vydala, uvádí Baltské moře a dánské úžiny jako „důležité oblasti“, v nichž bude použití síly k dispozici jako poslední možnost po vyčerpání ostatních možností.

Po zprávě FT založené na informacích od nejmenovaných představitelů EU ji agentura Reuters rozstřílela s dalšími anonymními představiteli EU, kteří uvedli, že v návrhu Evropské komise na zpřísnění zavedení cenového limitu na ruskou ropu žádný takový plán není, a poznamenali následující:

"Tři námořní experti uvedli, že blokování obchodních plavidel v dánském průlivu by bylo v rozporu se základními pravidly mořského provozu, včetně Úmluvy OSN o mořském právu, která upravuje námořní dopravu.

Dánsko by podle nich mělo právo zastavit plavidlo pouze v případě, že by představovalo zjevnou hrozbu.

„Dánsko nikdy předtím nic takového neudělalo. Blokování obchodní dopravy v dánských úžinách by se blížilo vyhlášení války,“ řekl Hans Peter Michaelsen, nezávislý obranný analytik."

Je možné, že neshody ohledně hry na inspekci lodí jsou jedním z důvodů, proč Evropská komise odložila 12. balíček sankcí. Je také možné, že zpráva FT byla jen dalším z dlouhé řady zkušebních balónků o možnosti zvýšení sázky v Pobaltí.

Estonsko, které má menší počet obyvatel než ruské ozbrojené síly, dělá hluk, že způsobí problémy ve Finském zálivu, přičemž estonský ministr obrany Hanno Pevkur nedávno hovořil o tom, jak Helsinky a Tallinn integrují svou pobřežní protiraketovou obranu, což by podle něj umožnilo těmto zemím v případě potřeby uzavřít Finský záliv pro ruské válečné lodě. Počátkem letošního roku Estonsko rovněž navrhovalo uzavření Finského zálivu pro Rusko – fakticky blokádu Petrohradu.

Skutečnost, že se západní vlády k těmto myšlenkám stále vracejí, zvyšuje pravděpodobnost, že se v určitém okamžiku o něco podobného pokusí.

Již nyní jsou na dobré cestě k realizaci plánu The Center for Strategic and International Studies pro krátkodobé akce NATO v Pobaltí:

V souhrnu je zřejmé, že navzdory slábnoucí podpoře projektu Ukrajina nedojde k ukončení konfrontace mezi Evropou a Ruskem a Pobaltí je jedním z potenciálních míst, kde může napětí výrazně vzrůst. Dalším horkým místem je Kavkaz a střední Asie, stejně jako Černé moře, kde pokračují pokusy o sabotáž plynovodu TurkStream, kterým se přepravuje plyn z Ruska do Turecka a dále do jihovýchodní Evropy.

Po oznámení, že Finsko a Švédsko vstoupí do NATO, prohlásil bývalý generální tajemník vojenského bloku Anders Fogh Rasmussen, že jde o strategické vítězství, protože „pokud budeme chtít, můžeme zablokovat všechny vstupy a výstupy do Ruska přes Petrohrad“.

Výhrada k Rasmussenovu prohlášení spočívá v tom, že taková snaha by mohla velmi dobře vést k otevřené válce. Je Západ natolik šílený, aby to zkusil?

The West Is Inching Closer to More Insanity in the Baltic Sea

--

O udalosti sú informácie v Správach zo severu a Pobaltia:

https://ksbforum.info/discussion/comment/23369/#Comment_23369

Správy z Ruska:

https://ksbforum.info/discussion/comment/23972/#Comment_23972

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.