Peter MMXX 02.12.2023 10:28 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Latinské Ameriky

Brazília sa stane členom koalície OPEC+ v januári 2024, oznámil 30. novembra 2023 brazílsky minister energetiky Alexandre Silveira.

Oznámenie bolo urobené počas naplánovaného stretnutia OPEC+ zvolaného s cieľom prediskutovať stratégiu produkcie ropy na rok 2024. Stretnutie sa uskutočnilo na pozadí pomalých cien v dôsledku krehkého oživenia dopytu v Číne, geopolitických neistôt a obáv z dodávok ropy.

Na videozázname zo stretnutia Silveira prezradil, že prezident Lula da Silva udelil súhlas Brazílii so vstupom do OPEC+. „Na záver svojich slov by som vás chcel informovať, že vážený prezident Lula potvrdil náš vstup do charty spolupráce OPEC+ od januára 2024,“ povedal.

„Je dôležité, aby náš technický tím analyzoval obsah dokumentu charty spolupráce, ktorý sme práve dostali. Toto je súčasťou nášho vládneho protokolu,“ dodal.

V čase oznámenia nebolo jasné, či sa od Brazílie bude vyžadovať zníženie výroby ako podmienka členstva.

OPEC aj aliancia OPEC+ aktívne hľadajú nových členov, keďže pridanie aliančných producentov zvýši trhový podiel aliancie a tým aj vplyv jej koordinovaných politík na ponuku a ceny ropy.

37. ministerské stretnutie OPEC a nečlenov OPEC sa bude konať 1. júna 2024 vo Viedni.

https://www.ogj.com/general-interest/economics-markets/article/14302083/brazil-to-become-member-of-opec-coalition

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.