Milo 03.12.2023 07:43 Zobraziť v diskusii

Re: Smrť Kissingera

Netanjahu chváli „veľkého štátnika, učenca a priateľa“, čínski a nemeckí lídri vzdávajú hold bývalému ministrovi zahraničných vecí USA, zatiaľ čo iní si ho pamätajú ako vojnového zločinca.

Premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) sa 21. septembra 2023 stretol v New Yorku s bývalým ministrom zahraničných vecí USA Henrym Kissingerom (Avi Ohayon/GPO)

Po smrti bývalého ministra zahraničných vecí USA Henryho Kissingera sa spustili globálne reakcie, a to aj v Izraeli, kde si predstavitelia pripomenuli jeho skoré snahy o zabezpečenie mieru medzi Izraelom a Egyptom pred desiatkami rokov.

Prezident Isaac Herzog na štvrtkovom stretnutí so súčasným ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom v Tel Avive povedal, že ľudia v Izraeli sú „veľkými obdivovateľmi Henryho Kissingera, ktorý položil základy toľkých veľkých rozhodnutí a procesov, ktoré viedol a ktoré priniesli výsledky, cítime dodnes – výsledky plné mieru.“

Herzog povedal, že Kissinger „položil základný kameň mierovej dohody, ktorá bola neskôr podpísaná s Egyptom, a mnohých ďalších procesov po celom svete... Vždy som cítil jeho lásku a súcit k Izraelu a jeho vieru v židovský štát“.

Blinken odpovedal, že Kissinger „naozaj nastavil štandard pre každého, kto pokračoval v tejto práci. Bol som veľmi poctený, že som dostal jeho radu mnohokrát, vrátane nedávno asi pred mesiacom. Svojou múdrosťou a radami bol mimoriadne veľkorysý. Len málo ľudí bolo lepších študentov histórie. Ešte menej ľudí urobilo viac pre formovanie histórie.“

Premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení uviedol, že smúti nad smrťou „veľkého štátnika, učenca a priateľa“. Netanjahu ocenil diplomatov „impozantný intelekt a diplomatickú zdatnosť“, ktoré „formovali nielen kurz americkej zahraničnej politiky, ale mali aj hlboký vplyv na globálnu scénu“.

Netanjahu poznamenal, že sa s Kissingerom stretol naposledy v septembri v New Yorku: „Nebol len diplomatom; bol mysliteľom, ktorý veril v silu myšlienok a dôležitosť intelektuálneho kapitálu vo verejnom živote. Jeho prínosy v oblasti medzinárodných vzťahov a jeho úsilie pri navigácii v niektorých z najnáročnejších diplomatických terénov sú dôkazom jeho mimoriadnych schopností.

Minister zahraničných vecí Eli Cohen povedal, že je „zarmútený, keď počul o smrti bývalého ministra zahraničia Henryho Kissingera, ikonickej postavy svetovej diplomacie a jedného z pilierov vytvárania nerozbitného spojenectva medzi Izraelom a USA“. Diplomat zohral „kľúčovú úlohu v diplomacii na Blízkom východe a jeho jedinečné vnímanie a vízia budú veľmi chýbať, najmä v týchto dňoch“.

Henry Kissinger sadí strom v Ness Harim neďaleko Jeruzalema na slávnosti výsadby na svoje narodeniny 29. júna 1983. (Yossi Zamir/archív KKL-JNF)

Opozičný líder Yair Lapid tiež chválil bývalého ministra zahraničných vecí USA a nazval ho „intelektuálnym titánom a gigantom medzinárodnej diplomacie“. V čase, keď morálna jasnosť a strategické myslenie sú potrebné viac ako kedykoľvek predtým, jeho hlas a skúsenosti budú veľmi chýbať.“

Reakcia na smrť kontroverzného Kissingera bola po celom svete polarizovaná, mnohí ho najmä na sociálnych sieťach kritizovali ako vojnového zločinca, zatiaľ čo väčšina svetových lídrov ho chválila ako skúseného obhajcu záujmov USA.

„Amerika stratila jeden z najspoľahlivejších a najvýraznejších hlasov“ v oblasti zahraničných vecí, povedal bývalý americký prezident George W. Bush tónom, ktorý sa pokúšali sprostredkovať mnohí vysokí predstavitelia minulosti i súčasnosti.

"Už dlho obdivujem muža, ktorý utiekol pred nacistami ako malý chlapec zo židovskej rodiny a potom s nimi bojoval v armáde Spojených štátov," uviedol Bush vo vyhlásení. "Keď sa neskôr stal ministrom zahraničia, jeho vymenovanie ako bývalého utečenca hovorilo o jeho veľkosti rovnako ako o veľkosti Ameriky."

Kissinger slúžil dvom prezidentom, Richardovi Nixonovi a Geraldovi Fordovi, a dominoval zahraničnej politike, keď sa Spojené štáty stiahli z Vietnamu a nadviazali vzťahy s Čínou.

Kissingerova smrť bola hlavnou témou sociálnych médií v Číne, kde ho uctievajú za to, že pod vedením Nixona pripravil otvorenie vzťahov medzi vládnucou komunistickou stranou a Washingtonom.

Minister zahraničných vecí USA Kissinger s Jicchakom Rabinom, Šimonom Peresom a Yigalom Allonom parafovali dohodu Sinai II v Jeruzaleme 1. septembra 1975. (GPO Izraela/ Moshe Milner)

Mnohí online smútili nad smrťou „starého priateľa“. Štátna televízna stanica CCTV zdieľala na sociálnych médiách starú časť zobrazujúcu Kissingerovu prvú tajnú návštevu Číny v roku 1971, keď otvoril možnosť nadviazať americko-čínske vzťahy a stretol sa s vtedajším premiérom Zhou Enlaiom.

Čínsky veľvyslanec v Spojených štátoch Xie Feng povedal, že bol Kissingerovou smrťou „hlboko šokovaný a zarmútený“. "Vždy zostane nažive v srdciach čínskeho ľudu ako najcennejší starý priateľ."

Kritika Kissingera, ktorý dostal Nobelovu cenu za mier, bola obzvlášť silná na sociálnych sieťach, kde mnohí zverejnili oslavné videá v reakcii na jeho smrť.

Na titulke magazínu Rolling Stone stálo: „Henry Kissinger, vojnový zločinec milovaný americkou vládnucou triedou, konečne zomiera.

„Bombardovacia kampaň Henryho Kissingera pravdepodobne zabila státisíce Kambodžanov – a pripravila cestu pre pustošenie Červených Kmérov,“ napísal Sophal Ear, učenec z Arizona State University, ktorý študuje kambodžskú politickú ekonómiu, pre The Conversation. „Kasterové bomby zhodené na Kambodžu pod dohľadom Kissingera naďalej ničia životy každého muža, ženy alebo dieťaťa, ktorí sa na ne dostanú,“ napísal Sophal Ear.

Bývalý štátny tajomník Henry Kissinger s vtedajším prezidentom Georgeom W. Bushom v New Yorku, 14. marca 2008. (AP Photo/Charles Dharapak)

Kissinger mal nezvyčajný vplyv na globálne dianie dlho po tom, čo odišiel z úradu. V júli sa napríklad stretol v Pekingu s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom, zatiaľ čo americko-čínske vzťahy boli na dne.

Nixonove dcéry Tricia Nixon Cox a Julie Nixon Eisenhower uviedli, že ich otec a Kissinger sa tešili z „partnerstva, ktoré prinieslo generáciu mieru pre náš národ“.

Kissinger inicioval parížske rokovania, ktoré nakoniec poskytli prostriedky na záchranu tváre, ako dostať Spojené štáty z nákladnej vojny vo Vietname.

"DR. Kissinger zohral dôležitú úlohu pri historickom otvorení Čínskej ľudovej republiky a pri napredovaní zmiernenia napätia so Sovietskym zväzom, odvážnych iniciatív, ktoré iniciovali začiatok konca studenej vojny. Jeho „kyvadlová diplomacia“ na Blízky východ pomohla pokročiť v uvoľnení napätia v tejto problematickej oblasti sveta,“ uviedli Nixonove dcéry vo vyhlásení.

Bývalému štátnemu tajomníkovi vzdali hold lídri Kissingerovho rodného Nemecka.

„Jeho záväzok k transatlantickému priateľstvu medzi USA a Nemeckom bol významný a vždy zostal blízko svojej nemeckej vlasti,“ napísal kancelár Olaf Scholz na X.

V sústrastnom posolstve Kissingerovej rodine prezident Frank-Walter Steinmeier napísal, že „Henry Kissinger svojou politikou uvoľnenia napätia a odzbrojenia položil základy pre koniec studenej vojny a demokratický prechod vo východnej Európe“, čo viedlo k znovuzjednoteniu Nemecka.

Steinmeier pripomenul, že Kissinger cestoval do svojho rodného mesta Fuerth v júni, aby si pred niekoľkými týždňami pripomenul svoje 100. narodeniny, „a veľmi ma dojalo, keď som videl, že táto krajina, ktorá ho kedysi vytlačila, sa opäť stala kúskom domova. pre neho."

https://www.timesofisrael.com/israeli-officials-laud-kissinger-as-global-public-reaction-mixed-to-diplomats-death/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.