Zora 07.12.2023 16:41 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Rusko chtělo zvýšit cenu ropy, ale většina zemí OPEC Putina odmítla

 4.12.2023 

Rusko a Saúdská Arábie prozatím neuspěly ve snaze opět zvýšit cenu ropy.

Jejich výzvu k výraznému snížení těžby ropy podpořilo pouze šest zemí z rozšířeného ropného kartelu OPEC+. Výsledek nedávné online konference OPEC+ byl trhy vnímán jako důkaz, že kartel je rozdělen. Cena ropy bezprostředně po konferenci výrazně klesla, informoval web PCLMedia.

Rusko a Saúdská Arábie snižovaly těžbu ropy již několik měsíců. To způsobilo, že cena ropy v září znatelně vzrostla. Od té doby však cena ropy klesá, a to i přes obavy z rozšíření války mezi Izraelem a Hamásem do klíčových ropných zemí na Blízkém východě.

Těžba ropy je v současné době na rekordní úrovni. To udržuje cenu ropy na relativně nízké úrovni, a tím napomáhá hospodářskému růstu a celosvětové prosperitě – ale ztěžuje úsilí o ochranu klimatu. Mezinárodní energetická agentura (IEA) vyzvala k ukončení hledání nových oblastí těžby a k radikálnímu snížení emisí z dopravy a těžby surovin. Generální tajemník OPEC Haitham Al Ghais se vyjádřil v tom smyslu, že je celosvětové emise CO2 by se měly snížit, ale zároveň musí být zajištěn hospodářský růst, sociální pokrok a dodávky energie.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.