Lin 07.12.2023 17:41 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

@Zora - k tématu základní příjem:

To je tak obsáhlé a rozporné téma, které by si zasloužilo zvláštní diskusi. 🙂

Na jedné straně skutečně ubude pracovních míst - už to probíhá - a na druhé straně jsou představy lidí, že "kdo nepracuje, ať nejí".

Pokusím se jen o pár tezí, které jsou podle mě zásadní.

Práce je na světě hodně - jen systém nenachází zdoje jejího financování. Zda záměrně - to je jiné téma. Je potřeba se na práci a pracovní místa podívat jinak, než tomu je nyní - v tomto systému. Ubude tzv. montovní práce = takové, které už dnes čím dál víc přebírají roboti a robotické linky. Pro člověka hurá, není o co stát = např. stát u pásu a lepit cosi na projíždějící kusy. Toto klidně zvládne robot a jeho práce bude přínosná. A takovou dělají v ČR dnešní dělničtí "operátoři" - dříve nazývaní obyčejně dělníci. Mechanická práce, u které je možné myslet na něco úplně odlišného než na práci, kterou "operátor" právě dělá. Z mého hlediska bude jen prospěšné, když takovou práci převezmou roboti.

Oproti tomu jsou práce, které se zatím bez účasti lidí neobejdou. Ty roboty musí někdo naprogramovat, udržovat, kontrolovat. Je potřeba práci pro roboty plánovat. Také se zatím vůbec neosvědčila doprava "bez živého řidiče". U vlaků se to zkouší, ale bezpečné to zatím taky moc není a osobně si myslím, že i u robotem řízeného vlaku bude potřeba na palubě nějaký živý řidič - programátor.

Takže ano - v určitých oblastech práce ubude. Ale je jí dost ve službách. Ovšem - je mizerně placená. Ve službách - tí nemyslím nějaké hotely a turistická centra, ale střediska práce s dětmi a péče o seniory.

Pak je tu také oblast, o které se vůbec nemluví a to je údržba. Jestliže se má svět vracet k výrobkům s delší životností, pak jsou opraváři nezbytní. A to těžko zvládne robot. Dále je potřeba udržovat obecní majetek a čistotu. Ano, robotický uklízecí stroj si představit umím - nebo robotickou sekačku na trávu. Jenže nejspíš je k tomu potřeba člověk, aby robotovi ukázal, co a jak dělat. Aspoň si to myslím.

Robotizaci se nevyhneme a je úplně jedno, co si o ní myslíme. Bude se muset ale změnit legislativa, protože současným hnacím motorem pro zavádění robotů je nedanění jejich práce!

Laicky řečeno - práce dělníka je zdaněná, práce stroje nikoliv. Tady bude potřeba zásadní úpravy, protože takto, jak je to nastavené, je robotická práce levnější a zvýhodněná. Proto jsou také roboti zavádění do výroby, protože jejich práce výrazně sníží náklady na výrobu. To je jeden aspekt.

Druhým je nějaké ocenění tzv. "práce doma" - a tím nemyslím dnešní domácí práci za účelem výdělku. Tím myslím třeba péči o děti, nemocné, invalidní, nemohoucí. Jde totiž také o práci a to velmi náročnou. Navíc o práci, která šetří náklady různých sociálních zařízení.

Už kdysi jsme vedli dlouhé debaty na toto téma - a k závěru nedospěli. Veřejnost na tom lépe nebude = aby se kvalifikovaně rozhodla a vyjádřila. Můj osobní názor je PRO - v takové výši, aby člověk mohl přežít. Přitom bych zachovala pracovní místa a možnost mzdy (nebo podnikání) a možnost výdělku ještě k tomu.

To testování je stejně jen na oko (má domněnka), protože při dnešní agendě "elitám" nic jiného nezbyde. Když nebude kde lidi zaměstnat a možnosti výdělků - jak potom lidi uživit? Nechat je vymřít? Na dávkách být nemůžou, protože dávky jsou vyplácené z daní. A když už jsme u těch dávek, tak připomenu, že už dneska jsou na nich lidé celé roky. Prostě - když někdo má k práci odpor, nepřinutíte ho pracovat. I za socíku to tak bylo, i přes povinnost pracovat.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.