Lin 09.12.2023 20:33 Zobraziť v diskusii

Re: Zaujímavé odkazy

V poslední době se hodně diskutuje o umělé inteligenci, také technologiích a s tím spojenému základnímu příjmu.

Shodou okolností si toto vzal na paškál i Nikita Michalkov ve svém pravidelném zamyšlení na "Besogonu". Zamýšlí se nad zaváděním AI - co to může přinést, k čemu směrovat. Video je v RJ, má skoro hodinu, já jen nastíním myšlenky, které mne zaujaly. Není to celé jen o AI - je to o událosech, které by měly lidstvu přinášet pravdu a probuzení.

Už dneska se AI používá k "zábavě" - tj. "oživí" skutečné figury a vloží jim do úst to, co neřekly nebo by dokonce nikdy neřekly. A je jedno, zda jde o postavy dnešní doby nebo ty, kteří už mezi námi nejsou. Tyto tzv. "fejky" jsou k nerozeznání od skutečnosti, ovšem - "zábava" to není. Tedy pro některé. Už zde se ukazuje, že možnosti AI nejsou používané v souladu se svědomím, takže uráží, zesměšňuje i ponižuje kde koho. Vložit do úst vážné a kladné postavy např. z válečného filmu obscénní repliku vyžaduje skutečně "autora" bez svědomí. A co teprve politici, pronášející třeba oznámení o začátku světové války? Uvědomují si "autoři", co to může způsobit?

Michalkov říká, že používáme AI bez ochranných pravidel, norem.

Další oblastí je "pomoc AI člověku". Někdo se domnívá, že např. učitelé budou osvobozeni od obtěžující práce opravy domácích úloh. Jenže - rozpozná AI, že žák je neobyčejně nadaný a kreativní, takže třeba matematickou úlohu vyřešil po svém, ale přesto správně? Je AI schopná rozpoznat právě to v člověku vzácné = tvořivost, kreativitu, vlastní myšlení?

Michalkov mluví o tom, že člověku je třeba přemýšlení a porovnávání informací, aby jeho "obraz" byl odpovídající. Dává příklad: pokud by někdo neznalý ruských dějin položil AI otázku na ruské dějiny, dostal by zploštělý a nepravdivý obraz, jaký se nabízí v Jelcinově centru. Také upozorňuje na Gatesovy sliby "výhod", že díky AI a robotům bude člověk moci pracovat tak 3 dny v týdnu. Michalkov se obává, že tak člověk ztratí své návyky a také zručnost, zkušenosti.

Dále se zaobírá státy, kde se studuje přímo obor pro PSYOP - hybridní operace. Je tam tabulka, která země a kolik škol, studentů. V r. 2022 byl tento obor spuštěn i na MGU.

Mimochodem - cca na 35. minutě je tam projev vyslance z EU na moskevském filmovém festivalu. Bavili jsme se tu o tom - jak je možné, že EU, která se staví do role nepřítele Ruska, hodnotí v Moskvě nějaký filmový festival. Vyslanec byl, samozřejmě, v programu EU a zkritizoval Rusko za UA. No a našli se jen dva jedinci, kteří vystoupili s nesouhlasem. Člověk si říká, jak je toto možné - na druhou stranu nemůžeme dostat lepší důkaz o demokracii v Rusku, která vysoko převyšuje tu u nás nebo v EU.

Celá relace se jmenuje "Cena probuzení" a vnímám ji jako velmi silnou. Michalkov je jeden z mála žijících filosofů, které velmi ráda poslouchám a vážím si jich.

Na konci se dotýká dalších burcujících událostí, které by měly Rusko probudit. Podotýkám, že pořad je směrovaný k ruskému obyvatelstvu, ale pro nás je stejně důležitý. Mluví o "nadaci" Zelenské, která prodává děti pedofilům. Mluví o prozření a zkušenostech cizích žoldáků, bojujících na straně UA. Připomíná slovy velitele skupiny "Vostok", že na UA bojují ruské mozky s ruskými mozky, protože technologie "západu" nevynalezli lidé "západu", ale utečenci po rozpadu SSSR. Mluví se tu o praktikách na UA, korupci, protekci. Ukazuje světové osobnosti, které už chápou, co a jak s UA a chtějí urychleně mír. Mimochodem - je mezi nimi i Fico.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.