Milo 11.12.2023 22:30 Zobraziť v diskusii

Re: Postup totálnej digitálnej kontroly

EÚ sa dohodla na prvom zákone na svete, ktorý reguluje umelú inteligenciu

Po troch dňoch diskusie a hlasovania sa Európsky parlament a zástupcovia 27 krajín Európskej únie zhodli na ustanoveniach zákona o umelej inteligencii. Je to prvý zákon na svete, ktorý riadi AI, a ako poznamenávajú jeho vývojári, „viac ako súbor pravidiel je to štartovacia plocha pre európske startupy a výskumníkov... v globálnom preteku AI“. Európsky parlament sa domnieva, že zákon by sa mohol stať globálnym štandardom pre reguláciu AI v iných jurisdikciách.

Debaty a rokovania o ustanoveniach budúceho zákona o umelej inteligencii (AI) trvali tri dni. V záverečný deň trvala záverečná diskusia 15 hodín a zúčastnilo sa jej viac ako 100 ľudí vrátane poslancov Európskeho parlamentu a zástupcov 27 členských krajín EÚ.

Okolo polnoci z 8. na 9. decembra európsky komisár pre vnútorný obchod a služby Thierry Breton na sociálnej sieti X napísal: „Áno! EÚ je prvým kontinentom, ktorý stanovil jasné pravidlá pre používanie AI.

Účastníci diskusného procesu jednomyseľne označili dohodu o zákone o AI za historickú udalosť a pán Breton povedal, že táto záležitosť „stojí za to, aby sme niekoľko hodín nespali“.

Ustanovenia zákona upravujúce rôzne aspekty používania systémov a nástrojov založených na AI boli predbežne odsúhlasené v máji tohto roku. A v polovici júna za tento zákon hlasovali poslanci Európskeho parlamentu .

Ďalším dôležitým krokom k vzniku nového zákona je koordinácia za účasti zástupcov členských krajín EÚ. Teraz v najbližších týždňoch budeme musieť doladiť technické detaily zákona a dohodnúť sa na konečnom znení. Podľa postupov EÚ môže zákon vstúpiť do platnosti najskôr v roku 2025. V piatok schválený text obsahuje všetky ustanovenia, za ktoré sa v júni vyslovili poslanci Európskeho parlamentu.

Dokument popisuje pravidlá používania rôznych systémov založených na AI vrátane systémov rozpoznávania tváre, prediktívnej analýzy, generatívnej AI, samoriadiacich áut a ďalších.

Používanie systémov rozpoznávania tváre a iných systémov „biometrickej identifikácie na diaľku“ v reálnom čase na verejných miestach je zakázané, rovnako ako takzvané rozpoznávanie emócií a používanie prediktívnych analytických systémov políciou na predchádzanie trestnej činnosti. Výnimku tvoria len niektoré špecifické prípady. Polícia bude môcť takéto technológie využívať najmä pri hrozbe teroristického útoku, pri pátraní po obetiach alebo v rámci vyšetrovania závažnej trestnej činnosti.

--

Celý článok:

https://www.kommersant.ru/doc/6394442

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.